Klaar voor dubbel zoveel Trump? Twitter gaat eindelijk overstag: straks 280 in plaats van 140 karakters

Twitter gaat het aantal karakters per post verdubbelen, ten minste voor talen die onder meer het Latijnse en Arabische alfabet gebruiken. Nu moet je je ding nog doen in 140 karakters, straks worden er dat 280. De stap is niet onomstreden.

Getuige de reacties op het platform. Daarin wordt vaak Trump naar voor gehaald, de Amerikaanse president is een fervent gebruiker van Twitter.

“In 280 tekens zou Trump oorlog kunnen verklaren met meerdere landen”, schrijft iemand bijvoorbeeld.

Twitter zegt dat het nog om een proef gaat, maar uit de communicatie van het bedrijf valt af te leiden dat de maatregel sowieso geïmplementeerd gaat worden.

Volgens het bedrijf hebben mensen in sommige talen meer moeite om hun boodschap kwijt te kunnen.

Als voorbeeld geeft Twitter dat je in het Japans, Koreaans of Chinees ongeveer twee keer meer informatie kwijt kan dan in het Engels, Spaans, Portugees of Frans. Een gemiddeld Brits bericht is 34 tekens lang, terwijl Japanse tweets gemiddeld slechts 15 tekens bevatten volgens Twitter.

Waarom die 140?

Het is voor het eerst in het elfjarige bestaan van het medium, dat zwaar aan populariteit heeft ingeboet door de komst van andere sociale media, dat er wordt gesleuteld aan de lengte van het bericht.

De limiet van 140 tekens is geboren uit praktische overwegingen. In de begintijd maakte Twitter gebruik van het sms-protocol om berichten te versturen. En sms-jes kon niet langer zijn dan 160 tekens, minus 20 tekens voor de gebruikersnaam.

Inmiddels heeft wijdverspreid mobiel internet ervoor gezorgd dat die sms-limiet niet meer relevant is.

Tweetstorms

Veel Twitter-gebruikers omzeilen de tekenlimiet door meerdere tweets achter elkaar te plaatsen over hetzelfde onderwerp. Door tweets steeds te plaatsen als reacties op eerdere berichten kunnen zo’n tweetstorms als één geheel worden gelezen.

Het is niet precies bekend welke groep gebruikers wordt gekozen om als eerste de langere tweets uit te proberen. Het is ook nog niet bekend wanneer Twitter de wijziging breder wil uitrollen.

Twitter heeft er vertrouwen in

“Hoewel we vertrouwen hebben in onze data en de positieve gevolgen die deze verandering zal hebben, willen we het eerst testen onder een kleine groep mensen voordat we beslissen om het voor iedereen te lanceren”, lieten ze bij Twitter weten. En: “We hopen dat minder tweets tegen de karakterlimiet aan lopen, waardoor het makkelijker moet worden voor iedereen om te twitteren.”

“We begrijpen dat velen van jullie al jarenlang twitteren en mogelijk een emotionele band hebben met 140 tekens – dat voelen wij ook. Maar we hebben dit geprobeerd, zagen de kracht van wat het zal doen en werden verliefd op deze nieuwe, nog altijd korte beperking.”

Veel Twitter-gebruikers reageerden kritisch op de wijziging. Volgens directeur Jack Dorsey had het bedrijf zulke reacties wel verwacht. “Dat hoort erbij”, schrijft hij zelf in een extra lange tweet. “Wat nu telt is dat we aantonen waarom deze verandering belangrijk is en voor jullie allemaal demonstreren dat het beter is.”

Meer
Lees meer...