Dus je bent al een kattenlover en je hebt al je pluisbal thuis. Maar ééntje is gewoon niet goed, en dus wil je er nog één. Alleen, kan dat wel, in je kleine appartementje? Hoe veel plaats heeft een kat eigenlijk nodig en kan je zomaar je oude kater confronteren met een kitten van twaalf weken oud? Goed nieuws: eigenlijk is het antwoord gewoon ‘ja’.
Een tijgertje, een dikke rosse of een Noorse boskat: ze zijn allemaal zo mooi en ze hebben allemaal een eigen karakter: logisch dus dat je meer dan één kat wil. Maar veel mensen vragen zich af of een extra pluisbol wel zo’n goed idee is: de eerste kat die je hebt, wil je natuurlijk niet ongelukkig maken. En heb je er wel de ruimte voor?
Eén kat is te weinig
Newsmonkey checkte het even bij kattenexpert Anneleen Bru, schrijfster van I Love Happy Cats en al enkele jaren dé referentie voor alles wat met kattengedrag te maken heeft. Wat haar betreft is het antwoord duidelijk: “Eigenlijk is er bijna niemand die zo klein woont dat ze maar één kat kunnen hebben. Mijn advies is zelfs: één kat is te weinig.”
Bru zegt dat niet alleen omdat ze natuurlijk zelf weg is van de beestjes, maar “katten zijn eigenlijk wel sociale dieren. Ze hebben natuurlijk wat eigen ruimte nodig, maar ook gezelschap. Zeker als jij een hele dag weg bent, zit zij een hele dag alleen, da’s niet goed.” Het cliché dat je kat dus een asociaal dier is, die jou eigenlijk ook niet zo sympathiek vindt, mag je dus weggooien.
Hoogte
Maar is het dan niet zielig, twee katten op een hoopje? “Vierkante meters doen er niet toe voor katten, je kan perfect in je huis wat diversiteit aanbrengen door in de hoogte te werken. Dat is veel belangrijker voor hen.” Bru denkt dan vooral aan kasten, zetels, hoekjes en stoelen waar katten op kunnen springen en waarmee ze hun territorium verrijken. Op die manier krijgen ze meer dan plaats genoeg.
Toch denk je waarschijnlijk: nee, ik woon op een studio, één kat is meer dan genoeg. Bru is het daar niet mee eens. “Er zijn twee dingen waar je op moet letten als je een tweede katje in huis haalt.” Zo moet je volgens de expert er echt op letten dat je de katjes goed socialiseert. Daarbij hou je ze eerst apart, en laat je ze langzaam aan elkaar wennen. Daar heb je dus wel degelijk afsluitbare ruimtes voor nodig, die groter zijn dan een berging.
Territorium
“Maar als die socialisatie goed lukt, is ruimte normaal niet zo’n probleem. Al wil je wel dat je katten elk drie soorten territorium kunnen innemen: een core waar ze veilig kunnen eten en drinken en slapen, een leefgebied waar ook de kattenbak staat. En dan een jachtgebied, dat delen ze met andere katten, waar ze spelen en jagen.” Maar op zich kunnen enkele van die gebieden door elkaar lopen. Er is dus geen reden om je kat alleen te laten zitten.
En jij krijgt er natuurlijk nog een speelkameraadje bij. Niet dat dat relevant was.
Meer weten over katten socialiseren? Anneleen Bru’s nieuwe boek I Love Happy Cats is te vinden in de meeste gewone boekhandels en bij Maxi Zoo.