Kliklijn waar leerlingen linkse leraren kunnen aangeven “groot succes” in Duitsland

Kliklijn waar leerlingen linkse leraren kunnen aangeven “groot succes” in Duitsland

In Duitsland is veel te doen over een online meldpunt dat opgericht is door de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). De AfD vraagt leerlingen melding te maken van leraren die voor de klas blijk geven van hun politieke voorkeuren. Het platform werd in Hamburg uitgerold, maar AfD is het platform “wegens groot succes” nu ook in 7 andere deelstaten aan het activeren.

In Duitsland groeit het verzet van politici en docenten tegen een AfD-meldpunt voor leerlingen die hun leraren willen verlinken omdat ze “niet politiek-neutraal” zouden zijn en/of kritiek op de partij uitten. Leerkrachten die dat doen overtreden volgens AfD de Duitse neutraliteitsregels, die politieke uitingen op scholen verbieden.

In de deelstaten Hamburg en Baden-Württemberg zijn al websites gelanceerd waarop scholieren en hun ouders gevallen hiervan kunnen rapporteren. Volgens Georg Pazderski, een van de AfD-partijleiders, zijn de meldpunten noodzakelijk in vele scholen waar “een eenzijdig links-groen wereldbeeld wordt verspreid en getolereerd”. “Ons doel is dat alle leerkrachten neutraal en objectief onderwijs geven, zonder linkse agenda en AfD-haat”, zegt hij op de website van de partij.


Volgens de AfD zijn de meldpunten noodzakelijk omdat in vele scholen “een eenzijdig links-groen wereldbeeld wordt verspreid en getolereerd”.

Storm van kritiek

Nog voordat het meldpunt in Baden-Württemberg goed en wel in de lucht was, barstte een storm van kritiek los. De Duitse minister van Justitie Katarina Barley (SPD) noemde de meldpunten een “middel van dictaturen”.

De minister vergelijkt de werkwijze van de AfD, de op twee na grootste partij van Duitsland ondertussen met die van de Stasi, de gevreesde veiligheidsdienst in het communistische Oost-Duitsland, de DDR. De dienst hield van bijna elke burger een dossier bij en maakte veel gebruik van informanten en verklikkers.

“Iedereen die scholieren aanspoort hun leraren te bespioneren, brengt de Stasi-methoden terug in Duitsland”, schrijft ze op Twitter. Ook andere Duitse politici spraken zich in felle bewoordingen uit tegen de oproep. De onderwijsministers van de verschillende deelstaten in Duitsland, die bij elkaar zijn op een conferentie in Berlijn, willen onderzoeken of AfD de wet overtreedt.

Overigens lag de website van de AfD in Baden-Württemberg enkele uren nadat die was gelanceerd, er alweer uit. Initiatiefnemer en AfD-lid in de deelstaat Baden-Württemberg Stefan Räpple spreekt over “een hackeraanval”. De site wordt momenteel herontworpen om beter bestand te zijn tegen verdere aanvallen, zegt Räpple op Twitter.

Gesponsorde artikelen