Left Right
scrollTop top

Klimaatactivisten, inclusief Anuna De Wever, ketenen zich vast voor parlement om klimaatwet te eisen


Klimaatactivisten, inclusief Anuna De Wever, ketenen zich vast voor parlement om klimaatwet te eisen

Honderden leden van verschillende klimaatbewegingen voeren actie in de Wetstraat. De neutrale zone voor De Kamer, waar normaal niet betoogd mag worden, wordt door hen bezet. Hun eis is een bindende klimaatwet. Aan Vlaamse zijde is er echter geen meerderheid te vinden voor zo’n bindende klimaatwet. Ook Greenpeace en Anuna De Wever en Kyra Gantois van ‘Youth For Climate’ zijn aanwezig.

Actievoerders van verschillende klimaatbewegingen hebben zich bij het federaal parlement in de Wetstraat in Brussel vastgeketend aan gele blokken en olievaten. Dat melden de VRT en de kranten van Het Mediahuis. Sommigen hebben ook geprobeerd om zich aan de hekken van het parlement vast te maken. Er zouden in totaal zo’n driehonderd activisten aan het protesteren zijn in de neutrale zone in de Wetstraat.

De politie laat de toespraken, die er gehouden worden, voorlopig doorgaan. De toegang tot het park aan de Wetstraat is momenteel afgesloten.

Grondwetswijziging

Het federaal parlement stemt dinsdag over de wijziging van grondwetsartikel 7bis. De stemming gaat over de eventuele toevoeging van een paragraaf om groen licht te kunnen geven voor een bijzondere klimaatwet. Die zou doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus op het vlak van klimaat bindend moeten maken.

Het voorstel voor de ‘bijzondere meerderheidswet’ over klimaat is op 1 februari online gezet door enkele hoge juristen. Groen, Ecolo, sp.a, PS, MR, cdH en DéFI dienden daarop een wetsvoorstel in. De Raad van State stelde als voorwaarde dat grondwetsartikel 7bis gewijzigd zou moeten worden. In dat artikel wordt de organisatie voor toekomstige generaties geregeld.

Geen meerderheid langs Vlaamse kant

De jongste tijd raakte al duidelijk dat MR, Open Vld, CD&V en N-VA niet te vinden zouden zijn voor deze grondwetswijziging. Als er dinsdag tegen gestemd wordt, dan kan het grondwetsartikel pas aangepast worden in 2024. De activisten zijn echter van mening dat er zoveel tijd niet meer is.

Velen van de betogers zijn dan ook van plan om met hun actie door te gaan tot de stemming van dinsdag. Op beelden van de actievoerders zien we tentjes. Anuna De Wever liet al weten dat ze morgen gewoon naar school gaat.

“Dringendheid om klimaatprobleem aan te pakken”

Youth for Climate vervoegt dit protest om nòg eens duidelijk te maken dat we het menen met onze slagzin: ‘Espect existence or expect resistance’”, zegt Youth for Climate-kopstuk Anuna De Wever.

“De jongeren verwachten gehoord te worden, verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt aan ons dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken en ons een leefbare toekomst te geven. Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.”

“Meest kwetsbaren nu al getroffen”

“Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie. In die coalitie zitten 70 organisaties, waaronder WWF, 11.11.11 en Oxfam.

“Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking is dit een niet te missen momentum. Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024. Zoveel tijd hebben we niet. Extreem weer en andere gevolgen van de klimaatverandering treffen nu al de meest kwetsbaren in de wereld. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.”

“Vreedzaam protest”

“Dit is een vreedzaam en open burgerprotest. Iedereen is welkom, jong en oud, en burgers van alle strekkingen die het klimaat een warm hart toedragen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen ons komen vervoegen om de druk op de politici voor een sociaal rechtvaardige klimaatwet op te voeren. Ook heel wat wetenschappers en bekende persoonlijkheden doen mee en zullen deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid de komende uren en dagen actief ondersteunen”, zegt Camille van Act For Climate Justice, “We’re done asking nicely!”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…