De commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement heeft de voorstellen van Groen en sp.a afgewezen om de koloniale geschiedenis van België in de eindtermen op te nemen. De progressieve partijen vonden dat verplichte lessen daarover het historisch bewustzijn van jongeren zou versterken. De Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld laten weten de bezorgdheden van Groen en sp.a te delen, maar volgens hen behoort dat historisch bewustzijn al tot de sleutelcompetenties en eindtermen.
Naar aanleiding van de moord door de politie op de Afro-Amerikaan George Floyd en de wereldwijde Black Lives Matter-protesten tegen racisme woedt het debat over het koloniaal verleden van België weer volop. De oppositiepartijen Groen en sp.a speelden daarop in en dienden in het Vlaams Parlement een opvallend voorstellen in. Groen wou dat de geschiedenis van de kolonisatie en het dekolonisatieproces in de eindtermen van het Vlaamse basis- en secundair onderwijs zou worden opgenomen. Sp.a vond dan weer dat het historisch bewustzijn en het kritische denken over verleden en heden in het Vlaams onderwijs te versterkt moet worden.
‘Nee’ van N-VA, CD&V en Open Vld
Beide voorstellen konden echter niet genoeg steun bijeen sprokkelen in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stelden wel dat ze sommige bezorgdheden van Groen en sp.a wel degelijk deelden, waaronder het belang van het historisch bewustzijn, van herinneringseducatie en van een kritische blik op heden en verleden.
(Prins Laurent doorbreekt stilte bij Belgische royals: “Leopold II heeft veel gedaan voor België”.)
De regeringspartijen stellen echter dat de voorstellen van Groen en sp.a eigenlijk al opgenomen zijn in de sleutelcompetenties en eindtermen. Dat melden de kranten van De Persgroep.
“De resoluties van de oppositie wekken dus de verkeerde indruk dat wat al bestaat nog niet zou bestaan”, klinkt het bij de Vlaamse regering. “De eindtermen zoals ze vandaag omschreven zijn, komen met andere woorden dus tegemoet aan de resoluties van de oppositie.”
(Wat met de standbeelden van Leopold II in straatbeeld? VN-werkgroep wou ze in 2019 al weg.)