Komt er eindelijk een verbod op roken in de wagen met kinderen?

Komt er eindelijk een verbod op roken in de wagen met kinderen?

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil roken in de wagen waar kinderen bij zijn gaan verbieden. Schauvliege pleit daar al langer voor, maar wachtte in eerste instantie op een federale beslissing. Die blijft echter uit, waardoor Schauvliege nu met een eigen voorstel komt.

Eind november vorig jaar kwam Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) al met het idee op de proppen om roken in de auto met kinderen te gaan bestraffen. Ze volgde daarmee het voorbeeld van haar Waalse collega, minister van Milieu en Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH), die al langer dergelijk rookverbod had ingevoerd.

Hoge straffen

Schauvliege wachtte echter op initiatieven op federaal vlak, maar die raakten voorlopig niet door de Kamer. Reden daarvoor is dat het voorstel gelinkt is aan een resem andere maatregelen, die een pak minder steun krijgen van de andere regeringspartijen. Zo zouden, onder andere, Open Vld en MR voorlopig eerder tegen een verhoging van de leeftijd voor het kopen van tabak tot 18 jaar zijn.

Maar Schauvliege is dat wachten nu duidelijk beu en komt met haar een eigen voorontwerp van een decreet. In Walloniƫ riskeer je momenteel 150 euro boete, maar dat is voor Schauvliege duidelijk niet genoeg. In het voorontwerp, dat de krant De Standaard kon inkijken, staat dat wie betrapt wordt een gevangenisstraf, een boete of een administratieve straf boven het hoofd hangt. En die zijn niet min. Die gevangenisstraf kan gaan van een maand tot twee jaar en de boete zou zelfs kunnen oplopen tot 250.000 euro.

2019

Nog deze zomer zou het voorstel aan de Vlaamse regering worden voorgelegd. Al worden er daar niet meteen problemen verwacht. Toen ze voor het eerst met het idee kwam, kreeg ze haast unanieme steun in het Vlaamse parlement. De minister hoopt op een invoering van het verbod in het voorjaar van 2019.

epa

Gesponsorde artikelen