Kosten Olympische Winterspelen rijzen de pan uit: tien keer hoger dan China zelf durft toe te geven

De kosten van de Olympische Spelen in Beijing blijken een stuk hoger te zijn dan de organisatoren beweren. Onderzoek van Business Insider toont dat de werkelijke kosten bijna tien keer hoger liggen.

3,5 miljard euro. Dat zijn volgens de Chinese berichtgevingen de kosten van de Winterspelen in het land. Volgens president Xi Jingping zijn de aankomende Winterspelen, die vrijdag officieel van start gaan, de goedkoopste in twintig jaar.

Daadwerkelijke kosten liggen tien keer hoger

Het blijkt echter dat dit bedrag niet in de buurt komt van de daadwerkelijke kosten. Volgens Business Insider liggen de feitelijke kosten echter op 33,5 miljard euro. Het lijkt erop dat de speciaal opgestampte en verbeterde infrastructuur alleen al 20 miljard euro heeft gekost.

De kosten van het sportevenement zijn hoog. Zo moeten de skipistes met sneeuw ondergespoten worden, waarvoor een complex waterbezorgingssysteem moet worden opgetuigd. De angst voor ecologische schade is overigens groot, aangezien veel locaties volledig afhankelijk zijn van kunstmatig opgespoten sneeuw. Dat kost veel energie en water. Bovendien leidt het tot erosie en schade aan de vegetatie.

Volgens Business Insider zijn veel kostenposten weggelaten uit de officiële berekening. Zo is er de ijsbaan, die 167 miljoen euro kostte, en is er de bobslee- en rodelbaan van 396 miljoen euro. Ander voorbeeld is de verbouwing van het vliegveld van Zhangjaikou. Daar pompte de Chinese overheid 184 miljoen euro in.

De Chinese overheid stelt desondanks dat de Winterspelen duurzaam en groen zijn. Zo zou bijvoorbeeld het water van de sneeuwkanonnen worden hergebruikt en wordt regen- en smeltwater opgevangen. De beweringen zijn echter moeilijk te controleren.

8 miljard euro voor een treintraject van 200 kilometer

De fysieke omvang van de Winterspelen speelt ook een rol. Het Olympische complex in Zhangjiakou, waar geskied gaat worden, ligt bijna 200 kilometer verwijderd van Beijing.

Door de omvang van de Winsterspelen moest de Chinese overheid flink investeren in de infrastructuur. Zo introduceerde het een nieuwe hogesnelheidslijn, waar passagiers met meer dan 180 kilometer per uur mee worden vervoerd. De trein is speciaal geïntroduceerd om een traject van een slordige 200 kilometer te overbruggen. De lijn kostte zo’n 8 miljard euro.

China wil Japan overtreffen

De Winterspelen komen kort na de Zomerspelen in Tokio. Het is daardoor aannemelijk dat China Japan wil overtreffen met de organisatie. De Spelen zijn een manier om China als land te verkopen aan de wereld en te tonen dat ze technologisch groen en geavanceerd zijn.

De Chinese bevolking blijkt echter niet enthousiast te zijn over de Spelen. Door de strenge covidrestricties mogen de inwoners van Beijing geen wedstrijden of evenementen bijwonen. Sporters mogen op hun beurt de stad niet in.

De Olympische Winterspelen worden door verschillende landen diplomatiek geboycot. China spreekt hieromtrent van pure provocatie.

De Zomerspelen in Tokio vielen goedkoper uit dan gevreesd.

(evb)

Meer
Lees meer...