Kraken wordt strafbaar en de uitzetprocedure een pak korter: maar hoe kort écht?

Nog nooit besliste de Belgische politiek zó snel, lijkt het wel. Nauwelijks een week nadat een huis van een koppel in Gent gekraakt werd, staat er nieuwe wetgeving op stapel: kraken wordt een strafbaar strafbaar feit en je zal ook klacht kunnen indienen bij de politie. Dan kan de procureur tot uitzetting bevelen. De hele procedure zou zo beduidend korter moeten worden. Maar hoe ‘kort’ is korter écht? Twee weken, twee dagen, twee uur? 

Het heeft Vlaanderen een paar dagen echt in de ban gehouden: een Gents gezin dat enkele maanden in het buitenland verbleef kreeg bericht dat hun huis gekraakt werd. Een procedure bij de vrederechter kan weken tot maanden in beslag nemen en technisch gezien is kraken geen misdrijf dus komt er ook geen straf. Verwijten vlogen van het ene beleidsniveau naar het andere, maar nu is de kogel door de kerk: kraken wordt strafbaar en de procedure moet sneller.

Egbert Lachaert (Open Vld) klinkt als een tevreden man als we hem aan de lijn krijgen. Hij onderhandelde mee over het nieuwe wetsvoorstel, samen met Sophie Dewit (N-VA), Veli Yüksel (CD&V) en MR. “Het was al snel duidelijk dat we op één lijn zaten met minister Koen Geens (CD&V). Over de versnelling van de vredegerechtprocedure waren we het dus eens. Het zal een kwestie van dagen zijn, in plaats van weken.”

Maar daarnaast komt er dus ook nieuwe wetgeving, die ervoor zal zorgen dat kraken op zichzelf wél een misdrijf wordt. We schreven gisteren al dat krakers natuurlijk wel kunnen vervolgd worden voor de schade die ze aanrichten. Als een kraker dus brand sticht in je huis, dan kreeg hij geen straf voor het kraken, wel voor de brandstichting.

iStock

Celstraf

Maar dat wordt nu anders. “De nieuwe wetgeving zal ijveren voor een celstraf van 8 dagen tot één maand. Dat lijkt niet veel, maar als de rechter moet beslissen dat je uitgezet moet worden, dan wordt die mogelijks verzwaard naar tot twaalf maanden.” Die wetgeving zou voor de paasvakantie nog moeten worden goedgekeurd.

Hoe gaat dat dan precies in z’n werk? Wie krakers aantreft in z’n huis kan naar het vredegerecht, en die procedure zal dus sneller gaan. Maar je zal ook een klacht kunnen indienen, en dan moet je zelf niets meer doen bij de rechtbank, dat doet de procureur voor je. “De politie stelt dan een PV op, en de krakers krijgen een waarschuwing van hun misdrijf. Dan krijgen ze nog tijd om te bewijzen dat ze daar wél mogen zijn, bijvoorbeeld door een huurcontract of eerdere afspraken”, zegt Lachaert aan newsmonkey.

“Uiteindelijk kan de rechter dan beslissen om mensen te laten uitzetten. Dan wordt de straf ook wel verzwaard.” Daar zal een rechter wel veel vrijheid in krijgen. “We moeten vertrouwen hebben in onze rechters”, zegt Lachaert daarover. “Er is een verschil tussen iemand in een industrieel pand, of ergens waar kinderen bij zijn, die kan je niet gewoon op straat zetten, er moet een oplossing voor zijn.” Maar in duidelijke zaken kan het dus snel gaan.

iStock
Meer
Lees meer...