Kris Peeters (CD&V) verlaat het federale toneel, om Europees lijsttrekker te worden in mei 2019. De federale kopman wordt zo Wouter Beke, die als voorzitter nu op het voorplan moet komen. Of tovert de partij nog een konijn uit de hoed voor de Antwerpse lijst?
CD&V herschikt de troepen. Voor de verkiezingen van mei 2019 is Kris Peeters niet langer de absolute kopman. Hij verkast naar de Europese lijst, waar hij onder meer zal clashen met Guy Verhofstadt (Open Vld) en meer dan waarschijnlijk Geert Bourgeois (N-VA). Daarmee komt er een einde aan een lange periode waarin Peeters eerste viool speelde in z’n partij, en op een haar na het premierschap miste in 2014.
Voor een aantal provincies ligt het kopmanschap bij CD&V nu vast. Voorzitter Wouter Beke zelf trekt in Limburg de Kamerlijst, en is meteen het meest logische federale boegbeeld. Hilde Crevits trekt de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen en is het Vlaamse boegbeeld. Koen Geens, het andere federale boegbeeld, trekt de lijst in Vlaams Brabant voor de Kamer.
Daarnaast zijn de iets mindere goden ook van de partij: Hendrik Bogaert gaat als lijsttrekker de Kamerlijst in West-Vlaanderen aanvoeren, ondanks z’n regelmatig kritische stem voor de partijleiding. In Vlaams Brabant is die generatiewissel rond: Peter Van Rompuy trekt de Vlaamse lijst. In Limburg wordt dat Lode Ceyssens, nu Jo Vandeurzen besliste om niet langer kandidaat te zijn.
Nieuw bloed in Oost-Vlaanderen?
In Oost-Vlaanderen ligt het probleem eerder bij verjonging. Staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) verkast naar Aalter als burgemeester en neemt met weinig eer afscheid van het federale niveau. Hij paste voor een plaats op de lijst en komt gewoon niet meer op.
Meteen is nog niet beslist wie de lijst voor de Kamer trekt. Durft CD&V nu al inzetten op nieuw talent Vincent Van Peteghem, of kiest het toch voor pakweg een Leen Dierick? Voor het Vlaams parlement is het opnieuw Joke Schauvliege, hoewel die als Vlaams minister niet echt uit de verf kwam.
De grote vraag is en blijft de provincie Antwerpen. Daarover is niets beslist. Maar valt een gat, nu Kris Peeters niet langer boegbeeld is voor het nationale niveau. Meest logisch is dat Servais Verherstraeten, de federale fractieleider, dan de Kamerlijst trekt. Vlaams is het dan normaal gezien aan Koen Van den Heuvel, de Vlaamse fractieleider, om de lijst te trekken. Maar het is niet uitgesloten dat er zich toch een wit konijn aandient, iemand nieuw en fris om de lijst te trekken.
Pijnlijke exit in Antwerpen
Voor Peeters is het een afscheid in mineur. Daarvoor laat de coalitievorming in Antwerpen sporen na. Na een bijzonder chaotische campagne, was dat opnieuw een debacle. De christendemocraten vallen in Antwerpen voor het eerst sinds mensenheugenis in de oppositie. En Peeters was de man die gehoopt had om de onderhandelingen in goede banen te leiden en de twee CD&V-dames Nahima Lanjri en Caroline Bastiaens in het schepencollege te brengen.
Peeters had naar eigen zeggen “verschillende contacten de afgelopen weken, vrij duidelijke gesprekken”, waarbij van persoonlijke animositeit tussen hem en De Wever (N-VA) geen sprake was. Meer zelfs: de N-VA-voorzitter drong er blijkbaar op aan om Peeters zelf in het college te krijgen, om zo de stabiliteit van z’n coalitie met CD&V te verzekeren. Een dergelijke constructie tussen N-VA, CD&V en Open Vld, zoals het huidige college, had maar één zetel op overschot. Dat risico wilde De Wever niet lopen met Lanjri en een eventuele Sam Voeten als gemeenteraadsleden: beiden staan bekend als koele minnaars van de N-VA.
Nu blijft de Antwerpse CD&V met lege handen. Bovendien alludeerde Peeters bij Radio 1 ook al op een persoonlijk vertrek uit de Antwerpse politiek: “We gaan het stap per stap bekijken. Ik blijf wonen in Antwerpen. Maar ik heb gezegd dat ik resoluut ga voor verjonging. Ik wil CD&V in Antwerpen verder de toekomst geven die zij verdienen.”
Peeters kondigde al een “constructieve oppositie” aan. Dat zal dus met Lanjri, uittredend schepen Bastiaens en dan mogelijk Sam Voeten zijn. Die laatste is eerste opvolger, en kan mogelijk al in januari de eed afleggen als gemeenteraadslid, als Peeters eraan verzaakt.