Kunstmatige intelligentie, apps en big data kunnen de volgende pandemie voorkomen

De coronapandemie heeft ons op vlak van technologie en research naar een hoger niveau getild. Op een zeer korte tijd hebben onderzoekers en wetenschappers een vaccin kunnen ontwikkelen voor een virus dat hiervoor nog niet bestond. Technologie is hét wapen van de toekomst tegen pandemieën.

In de toekomst zal het mogelijk zijn om een pandemie te voorkomen via apps. In Azië maken inwoners al gebruik van zo’n app. Zo zag een toevallige voorbijganger in het noorden van Thailand een schuimbekkende koe. Snel maakte ze foto’s van het dier en meldde het via een mobiele app. Niet lang daarna kwamen de gezondheidsautoriteiten, die de koeienziekte konden beperken tot drie koeien. Mocht de hele kudde het virus gekregen hebben, dan had hen dat miljoenen aan verlies gekost. Dat zou catastrofaal geweest zijn voor het dorp. 

De ontwikkelaars van die app bekijken nu of ze de applicatie ook kunnen inzetten voor Covid-19.

Technologie tegen pandemie

En het idee komt niets te laat. Al 4 miljoen mensen overleden aan het coronavirus. Economieën hebben wereldwijd klappen opgevangen en de kwetsbaarheden van gezondheidszorgsystemen zijn pijnlijk blootgesteld. De volgende pandemie zou nog vele malen erger kunnen zijn.

Onderzoekers zijn nu al bezig met technologie in te zetten. Om ziektes op te sporen en te voorkomen wordt alles geoptimaliseerd. Nieuwe technologieën doen hun intrede, samen met uitgebreide monitoring, verbeterde gegevensanalyse en verbetere vaccinontwikkeling.

Hoeveel gaat dat kosten?

Er zal volgens een onafhankelijk panel van de Groep van 20 (G20) ongeveer 15 miljard dollar meer per jaar naar pandemiepreventie moeten gaan. De G20 is een groep bestaande uit negentien landen en de Europese Unie. De groep wil een forum zijn voor samenwerking en beraad.

Sally Davies, het voormalig hoofd van het medisch officier van Engeland, is ondertussen Trinity begonnen. Dat is een coalitie van technologiebedrijven, universiteiten en andere organisaties die zich richten op het gebruik van gegevens om opkomende ziekte-uitbraken te voorkomen. Volgens haar moeten vooral regeringen blijven investeren in zulke technologie. Voorkomen is beter dan genezen, en vooral veel goedkoper.

Wat wordt er nu al ondernomen?

  • Participatieve One Health-ziektedetectie

Het Thaise platform voorziet lokale boeren van een mobiele app waarmee ze ziekten kunnen melden. Zo kunnen ambtenaren snel bedreigingen met pandemisch potentieel opsporen. One Health betekent dat de gezondheid van dieren en mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De app dient dus ook voor dierenziektes, aangezien sommige virussen van dier op mens kunnen overgaan.

  • Bloedanalyse

Een Brits project wil kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om de jaarlijkse 3,6 miljard wereldwijde bloedtesten te analyseren. Op die manier kunnen ze een systeem opzetten om ziekte-uitbraken met een hoge besmettingsgraad vroegtijdig op te sporen.

  • Medische inzichten en vroege waarschuwsystemen

Een ander Brits project dat in London gevestigd is, wil ook AI inzetten. Ditmaal om snel door de anderhalf miljoen elektronische dossiers van artsen te kunnen bladeren. Zo kunnen ze in enkele minuten dokters in 195 landen bereiken, zelfs via social media, om samen uitbraken op te sporen. 

  • All-in-one coronavaccin

De Coalition for Epidemic Preparedness Innovation heeft een idee van 3,5 miljard dollar om toekomstige pandemieën af te wenden. Ze financiert de ontwikkeling van vaccins die werken tegen alle coronavirussen. Dat wil zeggen dat ze ook werken tegen Sars en Mers, de broertjes van Covid-19.

  • Een centrum voor informatie over pandemieën en epidemieën

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Duitse regering richten zich op een centrum in Berlijn. Het centrum gebruikt geavanceerde technologieën om gezondheidsbedreigingen te voorspellen, voorkomen en op te sporen. 

(am)

Lees ook: WHO: “China moet ruwe data verstrekken over de oorsprong van de coronapandemie”

Meer
door Redactie
Lees meer...