Langer in eigen huis wonen

Geschreven met input van trapliftenvergelijken.be.

Een traplift is een prachtig voorbeeld van zo’n hulpmiddel waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dankzij de traplift kunnen ouderen op een veilige wijze de andere verdiepingen in huis bereiken. Trapliften maken het mogelijk om op een veilige wijze de andere verdiepingen in huis te bereiken zonder risico op een pijnlijke val. Ben jij benieuwd naar de werking en installatie van trapliften? Lees snel verder.

Wat zijn trapliften?

De naam verklapt een hoop. Een traplift is simpelweg een apparaat dat een persoon zittend naar de volgende verdieping kan brengen. Er zijn diverse trapliften verkrijgbaar, al is een traplift met een stoel veruit de populairste. Veel ouderen hebben moeite met het bereiken van andere verdiepingen op een veilige wijze. Aangezien het zonde is om die verdiepingen niet in gebruik te stellen, kan de traplift de oplossing bieden. 

De traplift is voorzien van een stoel met een motor en een afstandsbediening. Aan de hand van de afstandsbediening kan het betreffende persoon de stoel in beweging zetten en de beweging stoppen indien nodig. Hierdoor heeft de persoon in de stoel de gehele rit de controle in handen. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe komt de traplift in beweging?

In vorige alinea is duidelijk geworden dat de trapliften via een rails in beweging komen. Maar hoe wordt de traplift aangedreven? Onder de stoel bevindt zich een elektrische motor en op de rail een tandwiel heugel. Over de heugel loopt een tandwiel, waardoor de stoel in beweging kan komen. In de meeste gevallen wordt er aan het begin en einde van de rail een oplaadpunt bevestigd, waardoor de stoel na het gebruik direct opgeladen kan worden. 

Hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

Veel personen denken dat de trapliften aan de muur worden bevestigd, waardoor de muur een hoop beschadigingen oploopt. Dit is echter een misverstand. De trapliften worden altijd op de traptreden geïnstalleerd, waardoor de muur geen beschadigingen oploopt. Hierbij hebben de monteurs ervaring met diverse vloerbekledingen. Een traplift kan inmiddels, dankzij de ontwikkelingen, op vrijwel iedere trap geïnstalleerd worden. De betreffende vloerbekleding en bochten in de trap zijn niet langer een obstakel. 

De monteurs zullen voorafgaand in gesprek gaan met de bewoners en de trap inspecteren. Hierna volgt een advies van de monteurs, waarin duidelijk wordt welke traplift geschikt is en om welke reden. 

Wat zijn de voordelen van een traplift?

Er zijn diverse voordelen van een traplift. Zo kan een persoon dat slecht ter been is op een veilige wijze de andere verdiepingen binnenshuis bereiken. Hierdoor blijft de persoon onafhankelijk en kan de persoon voor langere tijd in eigen huis blijven wonen. 

Verder kan het traplopen erg veel energie vergen, waardoor de persoon de rest van de dag nog maar weinig energie overheeft voor andere dingen. Dankzij een traplift kun je een hoop energie besparen en gedurende de dag nog genoeg leuke dingen ondernemen.

Daarnaast is de traplift bevestigd op de treden van de trap. Hierdoor zal de muur geen beschadigingen oplopen en kan de traplift probleemloos verwijderd worden. Na de verwijdering is nauwelijks te zien dat er een traplift was gemonteerd. 

Tot slot werkt de traplift op accu’s. Indien er sprake is van stroomuitval zal dit geen invloed hebben op de beweging van de traplift. De accu’s worden opgeladen via het lichtnet en kunnen bovendien langere tijd in werking treden. Ondanks de stroomuitval kun je hierdoor alsnog gebruik maken van de traplift.

Meer
Lees meer...