Na Azië, Europa en dan de Verenigde Staten is Latijns-Amerika nu het epicentrum van de pandemie van het nieuwe coronavirus. Ongeveer één derde van de nieuwe besmettingen wordt op dit moment geregistreerd in Latijns-Amerika.
De eerste 41 officiële besmettingen met SARS-CoV-2 zijn op 10 januari geregistreerd in de Chinese stad Wuhan. Het duurde tot 1 april voor er wereldwijd 1 miljoen bevestigde gevallen waren.
Sindsdien komen daar iedere twee weken 1 miljoen besmettingen bij waardoor we nu officieel al aan meer dan 5 miljoen zitten. Gisteren was met 106.000 nieuwe besmettingen wereldwijd zelfs een record, liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten. Om toch nog maar eens de vergelijking te maken met de griep: die besmet jaarlijks tussen de 3 en 5 miljoen mensen.
“We still have a long way to go in the #COVID19 pandemic.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 20, 2020
In the last 24h, there have been 106,000 cases reported to WHO – the most in a single day since the outbreak began. Almost two thirds of these cases were reported in just four countries”-@DrTedros
Brazilië
Dat het aantal nieuwe besmettingen op dit moment vooral in Latijns-Amerika zo snel toeneemt, komt voor het grootste gedeelte door Brazilië. De aanpak van president Jair Bolsonaro, die de epidemie nooit serieus heeft genomen en tegen een lockdown is, heeft ervoor gezorgd dat de situatie er nog elke dag verergert.
Op dit moment tellen enkel de Verenigde Staten dagelijks meer nieuwe besmettingen dat Brazilië. Met officieel al zo’n 293.000 gevallen in totaal staat het op een derde plaats na de VS en Rusland. Bijna 19.000 mensen stierven er al aan Covid-19, al zijn alle waarnemers het erover eens dat dat een zware onderschatting is.
Peru
In totaal zit Latijns-Amerika nu al aan zo’n 575.000 bevestigde besmettingen, een aantal dat dagelijks groeit met meer dan 30.000 gevallen. Na Brazilië is Peru het zwaarst getroffen met 104.000 besmettingen. Het land was nochtans een van de eerste in de regio die in lockdown ging, op 16 maart al.
Dat die compleet andere aanpak, in vergelijking met Brazilië, toch voor een zware uitbraak zorgde, heeft verschillende reden. Een daarvan is het aantal testen. Volgens president Martín Vizcarra is er geen enkel land in Latijns-Amerika dat zoveel test als Peru. Daarnaast blijken ook heel wat mensen de opgelegde regels te negeren. Zo bleven markten in veel regio’s gewoon open. De epidemie heeft, mede daardoor, zwaar kunnen toeslaan in de verarmde gebieden met een zwakke gezondheidszorg.
Ecuador
Na Brazilië en Peru volgen Chili en Mexico met elk meer dan 50.000 gevallen, maar de meest schrijnende situatie vinden we waarschijnlijk terug in Ecuador. Op papier heeft het land 35.000 besmettingen en 2.888 doden, maar de situatie is veel erger dan die cijfers doen vermoeden. De overheid besloot namelijk begin april om dokters uit afgelegen gebieden naar de steden te halen om coronapatiënten te behandelen. Daardoor zijn veel regio’s in Ecuador compleet aan hun lot overgelaten.
Dorpbewoners moeten daar zieke mensen zelf behandelen met natuurlijke middelen zoals eucalyptus en limoen, het enige wat ze ter beschikking hebben. Wie daar sterft, komt dus niet in de officiële cijfers omdat er geen testen ter beschikking zijn. De overheid geeft dan ook toe dat de officiële cijfers in het land een zware onderschatting zijn van de echte situatie.
Bovendien ging Ecuador al door een economisch moeilijke periode. Het land wordt overspoeld door vluchtelingen uit Venezuela, dat al jaren in een zware politieke en economische crisis verkeert. De coronapandemie zorgt er dan ook voor dat de 380.000 Venezolaanse migranten in Ecuador het slachtoffer zijn van zware discriminatie. Zo hebben ze geen toegang tot gezondheidszorg en is er maar zelden werk voor hen. Velen besluiten dan ook om terug te keren naar Venezuela.