Leeuw dankzij TikTok weggehaald bij gezin dat hem als huisdier hield

In Cambodja hebben de autoriteiten een leeuw in beslag genomen die door een Chinese man als huisdier werd gehouden. Het dier was ontdaan van z’n hoektanden en klauwen en woonde al jarenlang bij de man in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja.

Een mannelijke leeuw werd door de autoriteiten weggehaald uit een villa in Phnom Penh in Cambodja. Het dier werd daar al sinds hij nog een welpje was opgevoed door een Chinese man die hem illegaal binnensmokkelde in het land. Ondertussen is de leeuw meer dan 18 maanden oud en weegt hij meer dan 70 kilogram en eet hij ook meer dan zes kilogram rauw vlees per dag.

TikTok

De autoriteiten konden de leeuw opsporen omdat z’n baasje video’s had gepost op TikTok. “De autoriteiten in Cambodja startten het onderzoek naar deze leeuw toen we hem zagen op TikTok in april”, legt Neth Pheaktra de woordvoerder van het lokale ministerie van milieu uit aan The Guardian. “Mensen hebben niet het recht om zeldzame wilde dieren te houden als huisdier.” In de TikTok-video was te zien hoe de man de leeuw besproeide met een tuinslang. Daarnaast deelde hij ook foto’s waarop de leeuw op z’n oprijlaan zat en er een hond naast aan het spelen was.

Een lokale dierenrechtenorganisatie hielp de overheid met het opsporen en verwijderen van het dier. “De levensomstandigheden in de privéwoning waren niet geschikt voor een wild dier. Daarnaast werden de hoektanden en de klauwen van de leeuw verwijderd, wat de levenskwaliteit van het dier drastisch reduceert.”

De leeuw is nu overgebracht naar het Phnom Tamao wildlife rescue centre in de buurt van Phnom Penh. Het personeel van het centrum laat alvast weten dat ze de leeuw zo goed mogelijk zullen verzorgen. De eigenaars van de leeuw werden opgepakt.

Meer
Lees meer...