Letterlijk ziek van je kerstboom? Je bent niet alleen

Letterlijk ziek van je kerstboom? Je bent niet alleen

Een verstopte neus, een ferme hoest, een opgezette keel: het klinkt als een verkoudheid, maar het zou best kunnen dat je kerstboom je ziek aan het maken is. Hooikoortspatiënten weten exact waar we ’t over hebben. Want ja, zo’n kerstboom in je huis heeft één groot nadeel. 

Loopneus, moeilijk ademen, ogen die dichtzitten: als jij ook een soort plotse opstoot van hooikoorts krijgt als je in de winter in je huiskamer binnenkomt. Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk nog niet op de griep gebotst bent. Het slechte nieuws is dat je wel eens allergisch zou kunnen zijn aan je kerstboom. Mooi, maar niet altijd even gezond, dus.

Lekker warm

Want raad eens wat eigenlijk een heel slecht idee is? Een dennenboom in een kleine ruimte zetten. Want elke dag ‘besmet’ die boom je woonkamer een beetje. In z’n natuurlijke omgeving kan het namelijk niet zo veel kwaad dat er schorsen en schimmels op de boom groeien, maar eens ze in de huiskamer terechtkomen, blijven ze daar ook. Ze laten beetje bij beetje los, en da’s niet gezond. Erger: sommigen planten zich gewoon lekker voort.

Daar komt dan ook nog bij dat je huis waarschijnlijk vrij warm is, toch in verhouding tot een Ardens bos. Als je dan ook nog geïsoleerd hebt, creëer je de ideale omstandigheden om de groei van die allergenen te steunen. Hoe zou je zelf zijn, als je net een lekker warm nestje had gevonden?

Astmapatiënten

Mensen met een allergie, of chronische luchtwegeninfecties zoals astma, kan er zo een kritiek punt ontstaan waarbij de sporen en schorsdeeltjes een reactie triggeren. Ook kinderen zijn hierbij een risicogroep. Kinderen met astma, bij wie de aanvallen vaak ook ernstiger zijn, zijn de grootste risicogroep.

Zo’n echte kerstboom kan dus wel leuk en gezellig lijken, als jij ook spontaan verkouden wordt als je erbij in de buurt komt, denk er dan aan dat het perfect kan dat je allergisch reageert op schors of sporen. Daarom is je kamer regelmatig luchten heel belangrijk, zo kunnen de sporen weg, en het is ook goed voor de boom.

Het makkelijkste alternatief is natuurlijk een valse kerstboom zetten. Al poets je die bij voorkeur ook even voor je ‘m na een jaar opzet. Ook daar kruipen namelijk graag beestjes in, die op hun beurt allergieën triggeren.

Gesponsorde artikelen