Leven op Mars? Nieuwe bevindingen NASA tonen aan “dat we in de juiste richting zitten”

Leven op Mars? Nieuwe bevindingen NASA tonen aan “dat we in de juiste richting zitten”

NASA heeft nieuwe bewijzen gevonden die aantonen dat er ooit leven op Mars zou kunnen geweest zijn. Een grote opsteker voor NASA, dat hun aanpak bevestigd ziet. “Zijn er tekenen van leven op Mars?”, vroeg het hoofd van het Mars-programma zich af. “Dat weten we niet, maar deze resultaten vertellen ons dat we in de juiste richting zitten.” 

De Curiosity, het onbemande voertuig dat al sinds 2012 onderzoek doet op de planeet Mars, heeft eeuwenoud organisch materiaal gevonden, dat kondigde NASA aan in een livestream. Dicht bij het oppervlak heeft de Curiosity “harde” organische moleculen aangetroffen die drie miljard jaar oud zouden zijn. Die organische moleculen bevatten koolstof en waterstof en mogelijk ook zuurstof, stikstof en andere elementen. Die elementen worden vaak geassocieerd met leven, maar sluitend bewijs van leven op Mars is het echter niet.

Leven op Mars

Al reageert NASA wel opgetogen op de bevindingen. “Met deze resultaten vertelt Mars ons dat we op deze manier moeten blijven verder doen en moeten blijven zoeken naar bewijs van leven”, stelt Thomas Zurbuchen, een van de leidende wetenschappers in de hoofdkantoren van NASA in Washington. “Ik ben ervan overtuigd dat onze lopende en geplande missies nog meer adembenemende ontdekkingen zullen blootleggen op de Rode Planeet.”

Wat de bron is van die organische elementen is voorlopig echter nog onduidelijk. “Of het een teken van eeuwenoud leven bevat, het voedsel was voor leven of het net heeft bestaan in de afwezigheid van leven, dat er organisch stoffen zijn aangetroffen in materialen gevonden op Mars geeft aanwijzingen over de planetaire omstandigheden en processen”, legt een van de hoofdauteurs van de nieuwe studie van NASA, Jen Eigenbrode, uit.

Mars 2020

Twee jaar geleden ontdekte NASA, onder andere, ook al stromend zout water op Mars. Samen met deze nieuwe bevindingen stemt het vele wetenschappers hoopvol dat de nieuwe missie Mars 2020, waarbij een helikopter naar de planeet zal worden gebracht, nog meer informatie zal kunnen vinden. “Zijn er tekenen van leven op Mars?”, vroeg Michael Meyer, de leidende onderzoeker van het Mars-programma, zich af. “Dat weten we niet, maar deze resultaten zeggen ons dat we in de juist richting zitten!”

Gesponsorde artikelen