Lewis Hamilton heeft coronavirus, Vandoorne genoemd als vervanger

Wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton heeft positief getest op het coronavirus. Dat laat zijn ploeg Mercedes weten op Twitter. Hij heeft op dit moment milde symptomen en gaat in isolatie. Een van zijn mogelijke vervangers is de Belg Stoffel Vandoorne.

Zo’n twee weken nadat Lewis Hamilton in Turkije zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 mocht vieren, heeft de 35-jarige Brit af te rekenen met pech. Hamilton heeft namelijk positief getest op het coronavirus. Daardoor mist hij al zeker de Sakhir GP van komend weekend in Bahrein.

“Lewis is vorige week drie keer getest op het coronavirus en testte daarbij telkens negatief. De laatste test daarvan dateerde van zondagnamiddag als deel van het testingprotocol dat bij een raceweekend hoort”, schrijft zijn ploeg Mercedes-AMG Petronas F1 Team op Twitter.

“Maar, maandag werd hij wakker met milde symptomen. Hij kreeg op dat moment ook te horen dat hij voor zijn aankomst in Bahrein contact had gehad met iemand die positief heeft getest op het coronavirus. Lewis liet zich daardoor nogmaals test en die test bleek positief. Een hertest bevestigde dat resultaat.”

Vandoorne of …

Op enkele lichte symptomen na voelt Hamilton zich fit en gezond. Zijn ploeg Mercedes liet verder nog weten heel binnenkort een vervanger voor de grote prijs van komend weekend aan te duiden.

Een van die potentiële vervangers is de Belg Stoffel Vandoorne. De 28-jarige West-Vlaming is dit jaar een van de twee reserverijders bij Mercedes. Hij reed in 2017 en 2018 twee volledige seizoenen voor McLaren. Daarmee wist hij toen af en toe zijn talent te tonen, maar volledig overtuigen lukte niet.

Daarna stapte Vandoorne over naar de elektronische raceklasse Formule E. Daarmee haalde hij afgelopen seizoen in een Mercedes een tweede plaats in het kampioenschap. Op 16 januari begint in Chili het nieuwe seizoen van de Fomule E.

… Hülkenberg of Russell?

De andere testrijder van Mercedes in de Formule 1 is de Mexicaan Esteban Gutiérrez. Maar omdat het ondertussen al van 2016 geleden is dat die nog in een F1-wagen kroop, beschikt hij niet over de noodzakelijke superlicentie om te mogen aantreden in de Sakhir GP.

De ervaren Duitser Nico Hülkenberg wordt ook genoemd als vervanger van Hamilton. Hij viel dit seizoen al in drie races in voor een positieve renner van Racing Point, het satellietteam van Mercedes. Ook toen was Vandoorne eerste reserve, maar omdat die wedstrijden midden in het Formule E-seizoen vielen, moest hij afzeggen.

Tot slot wordt ook George Russel genoemd. De 22-jarige Brit komt op dit moment uit voor Williams, een van de zwakkere ploegen in de Formule 1. Hij wordt echter genoemd als mogelijke toekomstige rijder bij Mercedes en zou dus nu al tijdelijk de overstap kunnen maken. Daarvoor moet Williams wel toestemming geven en die kans is niet groot.

Unieke kans

Hoewel er nog geen definitieve beslissing is gevallen, zijn alle voortekenen voor Stoffel Vandoorne gunstig. De Belg vliegt alvast later vandaag over naar Bahrein na de testen voor de Fomule E in Valencia. Of dat wil zeggen dat hij ook effectief komend weekend tijdelijk zijn terugkeer mag vieren in de Formule 1 is niet duidelijk.

Als Vandoorne aangeduid wordt als vervanger van Hamilton, krijgt hij alvast een unieke kans op een topprestatie in de koninginneklasse van de autosport. De wagens van Mercedes zijn namelijk met voorsprong de snelste van dit moment.

Meer
Lees meer...