Lewis Hamilton tekent eindelijk nieuw contract bij Mercedes, maar waarom duurde dat zo lang?

Zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton heeft een nieuw contract ondertekend bij Mercedes-AMG Petronas. Daardoor zal de Brit vanaf eind maart in zijn vertrouwde bolide op jacht kunnen naar een nieuwe titel. Ondanks de vele successen die Hamilton en Mercedes samen boekten, had de contractverlenging toch heel wat voeten in de aarde.

“Ik kijk ernaar uit om mijn negende seizoen in te gaan met mijn Mercedes-teamgenoten. Ons team heeft samen ongelooflijke dingen bereikt en we kijken ernaar uit om verder te bouwen op ons succes, terwijl we voortdurend op zoek zijn naar verbetering, zowel op als naast de baan”, zegt Lewis Hamilton in het persbericht van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

“We zaten altijd op één lijn met Lewis over het feit dat we zouden doorgaan. Het zeer ongebruikelijke jaar 2020 betekende wel dat het even duurde om het proces af te ronden. Samen hebben we besloten om de sportieve relatie met een nieuw seizoen te verlengen en een project voor de langere termijn te starten om de volgende stap te zetten in onze gezamenlijke inzet voor meer diversiteit binnen onze sport”, voegt teambaas Toto Wolff daaraan toe.

Enorme looneisen

Ondanks de mooie woorden voor elkaar, was de relatie tussen Lewis Hamilton en het team wel degelijk vertroebeld de afgelopen tijd. Heel 2020 is er namelijk zonder resultaat onderhandeld over een nieuw contract. Officieel bleven beide partijen zeggen dat ze er wel zouden uitraken, maar de eisen van Hamilton en het voorstel van Mercedes lagen wel ver uit elkaar.

Volgens verschillende bronnen wou Lewis Hamilton namelijk 45 miljoen euro per jaar verdienen, maar liefst 7 miljoen meer dan bij zijn vorige contract. De coronacrisis hakte er echter ook voor het automerk Mercedes in en dus was zo’n megaloon voor Mercedes-topman Ola Källenius onbespreekbaar. Hij hoopte Hamilton zelfs te overtuigen om akkoord te gaan met een loonsverlaging.

Veto van Mercedes

Hamilton rekende op zijn bevriende teambaas Toto Wolff om Mercedes te overtuigen. Bijna kwam het ook zover, maar toen het contract opgemaakt was, stelde Källenius zijn veto. Hij wilde naar eigen zeggen liever met George Russell aan het seizoen beginnen, dan toe te geven aan de eisen van de zevenvoudige wereldkampioen. Russell is de gedroomde opvolger van Hamilton die hem eind vorig seizoen – ten nadele van de Belg Stoffel Vandoorne – al even mocht vervangen toen Hamilton besmet was met het coronavirus. Dat Russell talent heeft, bewees hij toen door bijna te winnen.

De oplossing leek gevonden toen chemiereus Ineos een derde van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team opkocht en met plezier de looneisen van Hamilton wou inwilligen. Maar ook Ineos heeft zijn limieten. Zij wilden de 36-jarige Brit enkel een contract van één jaar geven, terwijl Hamilton zelf drie jaar wou.

Dat is overigens nog niet eens het einde van het eisenpakket van de wereldkampioen. Hij wou namelijk ook een deel van het prijzengeld dat Mercedes wint komend seizoen. Tot slot wou Hamilton ook een grotere rol krijgen binnen de ploeg door te mogen kiezen wie zijn ploegmaat wordt in 2022. En ook verder in de toekomst wil Hamilton blijven werken voor het team.

Wat staat er in het nieuwe contract van Lewis Hamilton?

De details over het nieuwe contract van Lewis Hamilton zijn niet bekendgemaakt door het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Toch kunnen we tussen de lijnen het één en ander afleiden.

Zo is in het persbericht enkel sprake over een samenwerking voor 2021. Het ziet er dus naar uit dat Hamilton enkel een éénjarig contract wist te versieren. Dat is best interessant want komende winter is een belangrijke winter in de Formule 1. Vanaf 2022 worden er namelijk heel wat nieuwe reglementen van kracht.

Het persbericht maakt daarentegen wel melding van “het begin van een project op de langere termijn”. Mogelijk zijn er dus afspreken gemaakt over de rol van Hamilton binnen het team na zijn actieve carrière. Over welk loon de Brit komend seizoen op zijn rekening gestort krijgt, is niets geweten.

Meer
Lees meer...