Lewis Hamilton mag dan toch met piercings racen in Monaco; FIA stelt strenge regels maand uit

Lewis Hamilton zal dit weekend gewoon te zien zijn aan de start van de Grote Prijs van Monaco Formule 1. De 37-jarige Brit dreigde die wedstrijd te moeten missen omdat hij weigert zijn piercings uit te halen. De FIA, het bestuursorgaan van de F1, heeft nu echter laten weten dat het de handhaving van de regels daarover uitstelt tot eind juni. In tussentijd hopen beide partijen tot een oplossing te komen.

In en rond de paddock van de Formule 1 gaat het al enige tijd meer enkel over racen zelf, maar ook over piercings. De Internationale Autosportfederatie FIA heeft in zijn reglementen sinds 2005 namelijk een zogenaamd sieradenverbod staan. F1-rijders mogen om veiligheidsredenen niet deelnemen aan wedstrijden met juwelen, sieraden of piercings.

Tot begin dit seizoen werd die regel echter nooit in de praktijk toegepast. De nieuwe wedstrijddirecteurs Niels Wittich en Eduardo Freitas lieten begin dit jaar echter weten dat ze niet langer een oogje zouden toeknijpen. Tijdens de Grote Prijs van Miami begin deze maand herhaalden ze dat opnieuw. Wittich dreigde er nu mee om rijders die het verbod aan hun laars lappen te beboeten met 250.000 euro of zelfs uit te sluiten van wedstrijden.

Lewis Hamilton

Die ‘nieuwe’ regels treffen vooral Lewis Hamilton. De zevenvoudige wereldkampioen heeft namelijk meerdere oorringen en piercings en leek aanvankelijk niet van plan die te willen uitdoen. “Het gaat om individualiteit en het kunnen zijn van wie je bent. Ik race al 16 jaar en ik draag al 16 jaar juwelen. Ik denk dat we grotere problemen hebben”, zei hij recent nog. Hamilton verklaarde zelf een verklaring te willen ondertekenen dat hij zijn sieraden draagt op zijn eigen verantwoordelijkheid.

De FIA weigerde echter uitzonderingen toe te staan. “Metalen voorwerpen kunnen bij een brand zwaardere brandwonden veroorzaken en ook medische hulp vertragen”, was hun reactie. Hamilton kon in Miami dan ook niet anders dan zijn oorringen uit te doen voor de wedstrijd. Voor zijn piercings kreeg hij nog twee races uitstel.

Die piercings moest hij dus normaal gezien dit weekend, tijdens de GP Monaco, uitgedaan hebben om aan de start te mogen verschijnen. Dat klinkt echter eenvoudiger dan het is. Naast zijn zichtbare neuspiercing heeft Hamilton namelijk ook nog een microdermal, dat is een piercing die deels onder de huid is aangebracht. Om aan de regels te voldoen, zou de Brit dus een kleine operatie moeten ondergaan.

Medische commissie

Maar zo ver komt het nu dus voorlopig niet. De FIA besliste namelijk om de strenge toepassing van hun reglement uit te stellen tot 30 juni. Ondertussen zal de medische commissie het sieradenverbod onder de loep nemen. De bedoeling is om voor de Britse Grand Prix begin juli de regels preciezer te formuleren. Vanaf dan zullen ze ook toegepast en indien nodig bestraft worden.

Meer
Lees meer...