F1-legende Lewis Hamilton wil naam laten veranderen naar Hamilton-Larbalestier om moeder te eren

Amper enkele dagen voor de start van het nieuwe seizoen in de Formule 1 kwam zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton met opvallend nieuws. De 37-jarige is namelijk bezig om zijn familienaam officieel te laten veranderen in Hamilton-Larbalestier. Daarmee wil hij zijn moeder, Carmen Larbalestier, de erkenning geven die ze verdient.

“Het zou heel veel betekenen voor mij”, zei Lewis Hamilton op het Expo 2020-evenement in Dubai. “Ik ben heel trots op mijn familienaam, Hamilton. Maar waarschijnlijk weet niemand hier dat de naam van mijn moeder Larbalestier is. Daarom ga ik die binnenkort officieel aan mijn naam laten toevoegen. Eigenlijk begrijp ik niet helemaal waarom, als mensen trouwen, de vrouw haar naam verliest. Voor mijn moeder wil ik echt dat haar naam, samen met de naam Hamilton, blijft bestaan.”

Activisme op vele vlakken

Met zijn opmerkelijk statement toont Hamilton nog maar eens dat hij meer is dan alleen maar een sportman. Dat hij juist in de Verenigde Arabische Emirates, een land met een bedenkelijke reputatie op het vlak van vrouwenrechten, met die mededeling komt, lijkt geen toeval. In 2020 sprak hij zich al openlijk uit tegen mensenrechtenschendingen in Bahrein en vorig jaar kaartte hij de anti-LGBTQ+-wetten in Hongarije aan.

Daarnaast is Hamilton ook al jarenlang een voorvechter van dierenrechten, milieuvervuiling en het klimaat. Hij spreekt ook zijn steeds vaker uit over politieke en sociale kwesties, met daarbij uiteraard veel aandacht voor aanhoudend structureel racisme.

Carmen Larbalestier

De ouders de toekomstige wereldkampioen Formule 1 – Anthony Hamilton en Carmen Larbalestier – gingen uit elkaar toen hun zoon amper twee jaar oud was. Zijn eerste levensjaren leefde Lewis bij zijn moeder, maar rond zijn twaalfde ging hij bij vader Anthony wonen. Die had zijn zoon toen al enkele jaren daarvoor geïntroduceerd in de racesport. Anthony Hamilton zou de talentvolle Lewis blijven begeleiden in zijn prille carrière en daarvoor soms zelfs vier jobs doen.

Het contact met zijn moeder verwaarloosde echter nooit. Carmen Larbalestier blijft dan wel liever uit de spotlights, toch duikt ze af en toe op langs het circuit bij belangrijke races van haar zoon. Ook vergezelde ze Lewis Hamilton eind vorig jaar naar Windsor Castle waar de Formule 1-rijder tot Knight Bachelor werd genoemd door de Britse prins Charles.

Achtste wereldtitel?

Die dag dat Sir Lewis Hamilton tot ridder werd geslagen kwam er amper drie dagen nadat hij in een dramatisch slot tijdens de Abu Dhabi Grand Prix naast zijn achtste wereldtitel greep. Het was de jonge Nederlander Max Verstappen die zich toen voor het eerst tot F1-kampioen kroonde. Ondanks zijn 37 jaar hoopt de zevenvoudige wereldkampioen in 2022 toch die felbegeerde recordtitel te veroveren, en bij voorkeur doet hij dat als Lewis Hamilton-Larbalestier.

Hoe snel het papierwerk daarvoor geregeld kan worden, is nog onduidelijk. “Hopelijk snel, ik weet niet of het dit weekend zal zijn, maar we werken eraan”, zei de Mercedes-rijder. Het nieuwe Formule 1-seizoen start dit weekend al met de Bahrain Grand Prix.

Meer
Lees meer...