Lewis Hamilton heeft verklaring voor minder F1-seizoen: “Heb last van Long Covid”

Lewis Hamilton (36) heeft nog steeds last van Covid-19 die hij in december van vorig jaar opliep. De zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 zei dat nadat hij door duizeligheid te laat was verschenen op de persconferentie na de Grote Prijs van Hongarije afgelopen zondag.

Begin december vorig jaar raakte Lewis Hamilton – toen al zeker van de wereldtitel F1 – besmet met het coronavirus. De Brit moest daardoor forfait geven voor de voorlaatste Grote Prijs van het seizoen van Sakhir in Bahrein. Een week later in Abu Dhabi was Hamilton er wel al opnieuw bij. Hoewel hij zich toen naar eigen zeggen totaal nog niet hersteld voelde, haalde hij toch het podium.

“Vecht al heel jaar met gezondheid”

Zo’n overmacht als vorig seizoen heeft de 36-jarige Lewis Hamilton dit jaar nog niet kunnen tonen. Dat komt deels door de sterke prestatie van de 23-jarige Nederlander Max Verstappen. Maar nu is Hamilton ook met een andere verklaring gekomen voor zijn mindere prestaties in 2021.

“Ik vecht al het hele jaar met mijn gezondheid na wat er eind vorig jaar is gebeurd en het is nog steeds een strijd”, zei Lewis Hamilton op de persconferentie na de wedstrijd Hungaroring. De Brit was in die Grote Prijs na een fenomenale inhaalrace als derde over de streep gekomen. Na de diskwalificatie van Sebastian Vettel steeg hij zelfs nog een plaats.

Duizelig en wazig

Op het podium in Hongarije liep het echter fout. “Ik was erg duizelig en alles werd een beetje wazig. Misschien is het dehydratatie, maar het is een ervaring die ik nooit eerder heb gehad”, zegt Hamilton die zegt te vermoeden dat hij aan Long Covid lijdt. Dat is een bijwerking van Covid-19 waarbij mensen maanden later nog effect ondervinden op hun gezondheid.

“Ik heb er met niemand in het bijzonder over gesproken, maar ik denk dat het aanhoudt. Ik herinner me de effecten toen ik het had. De training is sindsdien anders geweest en de mate van vermoeidheid die ik krijg is anders en het is een echte uitdaging. Maar ik blijf gewoon proberen om te trainen en me zo goed mogelijk voor te bereiden”, gaat de zevenvoudige wereldkampioen verder.

Opnieuw leider

Door zijn tweede plaats in de GP Hongarije en de tiende plaats van zijn concurrent Verstappen is Hamilton opnieuw leider geworden in het klassement van het wereldkampioenschap Formule 1. Hij heeft nu acht punten voorsprong. Officieel staan er nog twaalf Grote Prijzen op het programma, al kan dat aantal door de coronacrisis aangepast worden.

Meer
Lees meer...