‘Liefde voor Muziek’ aflevering 3 draait om Peter Vanlaet: “Het was een emotionele ervaring”

Vanavond om 20.35 uur zendt VTM de derde aflevering van Liefde voor Muziek uit op VTM. André Hazes, Karen Damen, Regi, Gene Thomas, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom & Kato van The Starlings trekken naar de Spaanse zon om elkaars nummers te coveren. Deze week draait de aflevering om de muziek van Peter Vanlaet (Mama’s Jasje). Hoe verging het hem in Spanje? Wij vroegen het hem zelf.

Hoe blik je terug op Liefde voor Muziek?

VTM

Peter Vanlaet: “Het was één van de mooiste en tofste dingen die ik in 30 jaar muziek maken al gedaan heb. Ik had alle seizoenen van het programma gezien en toen ze me vroegen om mee te doen, heb ik uiteraard meteen ‘ja’ gezegd. Het is leuk om ernaar te kijken op televisie, maar het beleven is toch nog iets heel anders.”

Hoe verliepen de voorbereidingen? Alle nummers in een nieuw jasje steken, lijkt me niet eenvoudig?

Peter Vanlaet: “We moesten redelijk kort op de bal spelen. Tussen de beslissing over wie aan het programma meedeed en het vertrek naar Spanje voor de opnames was niet veel tijd, net geen twee maanden denk ik. Het was intens, maar het ging redelijk vlot bij mij. Eens je weet wie er allemaal meedoet, begin je naar de repertoires te luisteren. Ik had redelijk snel mijn keuze gemaakt qua nummers en wat ik ermee wou doen. Het meeste werk heb ik gehad met teksten en vertalingen, omdat ik voor elk nummer mijn eigen lyrics geschreven heb. Ik heb alles in het Nederlands gezongen, behalve mijn tribute, die was Franstalig.”

Nederlandstalig zingen

Had je meer moeite met het repertoire van sommige artiesten?

Peter Vanlaet: “Gene Thomas is de enige van de groep die ik op voorhand persoonlijk kende. Zijn repertoire is grotendeels Nederlandstalig en ligt het dichtste bij wat ik doe, maar juist daardoor was het moeilijk om een nummer te kiezen. Ik ben voor een nummer van zijn voormalige muziekgroep X-Session gegaan, omdat dat uitdagender was voor mij.”

Melodie centraal

Is het belangrijk om als artiest of muzikant buiten je eigen muzikale grenzen en genres te treden en te kijken wat anderen doen? Is dat verrijkend?

Peter Vanlaet: “Bij Liefde voor Muziek ben je genoodzaakt om dat te doen, anders houd je dat zo niet bezig. Het is zeer dankbaar om uit een heel andere muziekgenre een melodie te ontleden. Zo kom je erachter dat je met liedjes alle kanten uit kan.”

Heeft de afgelegen Spaanse villa de dynamiek van het programma beïnvloed?

Peter Vanlaet: “Alles wat er rond hangt vooral. Het feit dat je weg bent, dat er een zwembad is, dat je gesoigneerd wordt en dat er eten en drinken is, speelt wel mee. Dat heeft enerzijds de groepssfeer mee bepaald, maar ook je eigen gemoedsrust. Je kan dan tussendoor even relaxen.” 

“Het was daar echt wel intens. Werk zou ik het nu niet noemen. Ik zeg nooit: ‘Ik moet gaan werken’, ik zeg: ‘Ik mag gaan spelen.’ Zo beschouw ik muziek. We zijn natuurlijk niet naar Spanje getrokken om de hele dag aan het zwembad te hangen. Je bent de hele dag bezig, maar het voordeel is dat we voorbereid naar de villa zijn getrokken. Dit jaar verliep het anders dan andere jaren. Er is dit keer redelijk veel op voorhand gerepeteerd. Ter plaatse moesten we alle nummers één keer per dag doornemen. Voor de rest draaiden de camera’s en was het televisie maken.”

Sean Dhondt en Regi, de grote vissen

Is er iemand die je verbaasd heeft met een cover van jouw songs?

Peter Vanlaet: “Alle deelnemers eigenlijk, je hebt op voorhand geen idee wat ze met je nummers zullen doen. Dat is wel leuk. Veel deelnemers hebben me vooral verbaasd met hun kunnen, met dingen die ik niet kende. Zo was ik bijvoorbeeld niet vertrouwd met het repertoire van Sean Dhondt. Ik ben naar Nailpin beginnen luisteren en dan ben ik wel fan geworden. Dat zit heel straf in elkaar, sterke melodieën.”

VTM

“Daarnaast heb ik ook enorm veel respect gekregen voor Regi. Zijn muziek lag redelijk ver van mijn bed, maar ik heb nu gemerkt dat hij een zeer grote artiest is. Wat hij met al die songs gedaan heeft, is onwaarschijnlijk. Hij maakt van alles een feestje.”

Was Liefde voor Muziek een emotionele ervaring?

Peter Vanlaet: “Ja. Het was eigenlijk vooral een emotionele ervaring. In alle voorafgaande seizoenen zag je die deelnemers al huilen en ik weet van mezelf dat ik nogal ‘ne platte’ ben op dat gebied. Ik wist dat het mij zou pakken, maar af en toe was ik toch wel keihard geraakt. Wat André Hazes bijvoorbeeld gedaan heeft met een nummer van mij, heeft me zeer hard gepakt.”

Ideale Liefde voor Muziek

Als je een ideale Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen, wie zou er dan zeker in moeten zitten?

VTM

Peter Vanlaet: “Frank Boeijen. Ik had op voorhand gehoopt dat hij erbij zou zijn, maar dat is dus niet het geval. Welk nummer ik van hem zou moeten coveren, zou ik wel niet weten. Dat zou zeer moeilijk zijn, omdat hij voor mij is zoals Sinterklaas voor een kind. Ik heb zoveel respect voor hem dat ik een beetje bang ben voor zijn persoonlijkheid. Hij is de persoon door wie ik Nederlandstalige muziek ben beginnen schrijven. Hij is en blijft mijn held.”

“Tom Waits en Jacques Brel hadden er ook bij mogen zitten. Er zijn heel veel artiesten naar wie ik graag luister.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen? Wat houd je momenteel bezig op muzikaal vlak?

Peter Vanlaet: “Dat is momenteel natuurlijk wat onzeker door de coronacrisis. We zouden eigenlijk heel veel spelen deze zomer, maar al redelijk wat evenementen zijn geannuleerd.”

“Mama’s Jasje bestaat ondertussen ook dertig jaar. Normaal gezien zouden we op 22 mei een album uitbrengen met dertig nummers op, maar of we dat met de situatie nu rond krijgen, valt nog af te wachten. We blijven allemaal thuis natuurlijk.”

“Nu ik toch thuis zit, ben ik al voor volgend jaar muziek aan het schrijven. We maken er het beste van.”

Meer
Lees meer...