‘Liefde voor Muziek’ aflevering 2 draait om Gene Thomas: “Het was een kers op de taart”

Gene Thomas interview Liefde voor Muziek
VTM

Vanavond om 20.35 uur zendt VTM de tweede aflevering van Liefde voor Muziek uit op VTM. André Hazes, Karen Damen, Regi, Gene Thomas, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom & Kato van The Starlings trekken naar de Spaanse zon om elkaars nummers te coveren. Deze week draait de aflevering om de muziek van Gene Thomas. Hoe verging het hem in Spanje? Wij vroegen het hem zelf.

Hoe heb je Liefde voor Muziek ervaren?

VTM

Gene Thomas: “Ik blik er met een zeer warm hart op terug. Het was een heel toffe ploeg met toffe artiesten, muzikanten en crewleden. Er hing een heel toffe vibe en ook op muzikaal vlak was het echt kicken.”

Heb je meteen toegestemd toen ze je vroegen om mee te doen?

Gene Thomas: “Ik heb geen twee seconden getwijfeld. Voor mij is Liefde voor Muziek een soort kers op de taart, een teken dat je iets bereikt hebt in je leven. Alle deelnemers zijn mensen die muzikaal iets te betekenen hebben. Ik zag het als een grote uitdaging, ik ben een songwriter, een producer. Als je dan met zo’n topsongs je eigen ding mag doen … Geen seconde heb ik getwijfeld.”

Intense voorbereidingen

Hoe verliepen de voorbereidingen? Alle nummers in een nieuw jasje steken lijkt me niet eenvoudig?

VTM

Gene Thomas: “Dat is niet op twee minuten gedaan. Eerst moet je zoeken welke song je wil brengen. Dat is zoals een huis bouwen, je begint met het fundament en dan begin je te bouwen, er dingen aan toe te voegen. Eerst was er de songkeuze, dan was het zoeken naar de gouden middenweg qua tempo. Het is altijd leuk als die puzzelstukken samenvallen.”

“Het was een zeer fijne samenwerking met Jeroen Swinnen, de musical director van het programma. Ik stuurde hem demo’s, daarna werd er met de muzikanten gerepeteerd en krijgt dat nog eens een nieuw leven door die topmuzikanten. We beschikten over strijkers en blazers, een heel orkest met alles erop en eraan. Het was een zeer fijne, maar korte periode. Ik was destijds ook volop bezig met de repetities van de musical De Prinses en de Toverspiegel. Alles kwam samen. De tijd die ik had, moest ik echt voor 300 procent benutten.”

Genre-overschrijdend

Had je meer moeite met het repertoire van sommige artiesten?

Gene Thomas: “Nee. Voor mij is het belangrijkste de song zelf, de melodie. Daar val ik voor. Alle deelnemende artiesten zijn mensen met sterke melodieën in hun songs. Ik heb rond die melodieën veel kunnen bouwen en schrijven. Bij geen enkele artiest was het moeilijker dan bij een andere.”

Is het belangrijk om als artiest of muzikant buiten je eigen muzikale grenzen en genres te treden en te kijken wat anderen doen? Is dat verrijkend?

VTM

Gene Thomas: “Natuurlijk. Als jij denkt dat André Hazes bijvoorbeeld enkel naar het Nederlandse levenslied luistert, dan heb je het mis. Hij luistert continu naar bands als Guns N’ Roses. Bij mij is dat ook het geval. Ik hou van soundtrackmuziek van componisten als John Williams en Hans Zimmer, tot Rammstein, Limp Bizkit en alles wat ertussen zit, zelfs zweverige zen-muziek.”

VTM

“Ik vind dat heel tof. Toen ik de muziek van de deelnemende artiesten beluisterde, ben ik ook een aantal keer geschrokken. ‘Is dat van jou’, dacht ik toen. Ook qua songs en stijl was ik soms aangenaam verbaasd. Mensen denken soms in hokjes, maar dat gaat niet altijd op. Je kan bijvoorbeeld denken dat Regi enkel dancemuziek maakt, maar dat is niet helemaal waar. Er zit enkel een danskleedje op zijn werk, maar het zijn allemaal nummers die je ook gewoon op een akoestische gitaar kan spelen. Dat zijn zaken die ik als muzikant en songwriter heel erg kan appreciëren.”

Sean Dhondt, de muzikale van Gogh

Is er iemand die je verbaasd heeft met een cover van één van jouw songs?

VTM

Gene Thomas: “Iedereen. Je weet niet waaraan je je moet verwachten. Je weet niet op welke manier en in welke taal ze je song zullen brengen. Bij iedereen was ik onder de indruk. Regi ging bijvoorbeeld een totaal andere kant op dan ik verwacht had. Als ik toch één iemand moet benoemen, dan kies ik voor Sean Dhondt. Zijn muzikale keuzes waren heel verrassend en wat hij uiteindelijk met de muziek deed, was heel verbazingwekkend. Voor mij is Sean Dhondt iemand die schildert met klanken. Echt straf.”

Stress versus relaxen

Heeft de afgelegen Spaanse villa de dynamiek van het programma beïnvloed?

VTM

Gene Thomas: “Vanaf het moment waarop we samenkwamen op de luchthaven, voelde ik dat de sfeer goed zat. We waren een heel toffe bende samen. Veel tijd om in de villa te relaxen, hadden we niet. Het was wel heel fijn om daar na de opnames af te koelen en samen een drankje te drinken en een hapje te eten, even stoom afblazen. Het bleef ergens toch wel een stressy ervaring. Je wil het zo goed mogelijk doen voor de mensen die het nummer origineel brachten.”

Ideale Liefde voor Muziek en toekomstplannen

Als je een ideale Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen, wie zou er dan zeker in moeten zitten?

Gene Thomas: “Dan grijp ik terug naar mijn helden: Bryan Adams, Michael Hutchence, Chris Martin van Coldplay en Jean-Jacques Goldman. Dat zou al een tof programma zijn.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Gene Thomas: “Op de eerste plaats gezond blijven. Verder breng ik eind mei een nieuw album uit. Ook hoop ik nog steeds om veel te kunnen en mogen optreden.”

Mij en m’n gitaar, de nieuwe single van Gene Thomas uit Liefde Voor Muziek is nu digitaal verkrijgbaar!

Gesponsorde artikelen