Casting voor Disneys live-action remake ‘Lilo & Stitch’ roept verontwaardiging op

Volgens Amerikaans tijdschrift The Hollywood Reporter heeft Disney afgelopen donderdag de 22-jarige Sydney Agudong gekozen om Nani Pelekai te spelen in Disneys komende live-action remake van Lilo & Stitch. De castingkeuze van Disney veroorzaakte onmiddellijk onenigheid op sociale media. Dit is waarom.

Donderdag meldde The Hollywood Reporter dat Disney hun live-action Nani had gevonden in actrice Sydney Agudong voor de aanstaande Lilo & Stitch remake. Het personage van Nani is de oudere zus en wettelijke voogd van Lilo. De relatie van de zussen staat dan ook centraal in het verhaal. 

De aankondiging van de casting leidde tot online discussies over witwassen en colorisme in de entertainmentindustrie. Dat is discriminatie binnen een bepaald ras op basis van gradaties in het huidskleur.

Colorisme

In de originele film werd Nani getekend met een donkerdere huid, zwart haar en etnische kenmerken. Daarom is Disneys keuze om Sydney Agudong te casten voor die rol voor velen onbegrijpelijk. Op Twitter regent het dan ook kritiek.

“Als iemand die niet inheems is of uit een PoC-gemeenschap komt, is het misschien niet gemakkelijk om een probleem te zien met deze casting”, schrijft iemand op Twitter. “Maar binnen onze samenleving is dit een groot probleem. Ik wil Sydney niet beledigen, maar Nani is een inheemse Hawaïaanse met sterke trekken en een donkere huid.”

Hoewel actrice Sydney Agudong geboren en getogen is op het eiland Kauai in Hawai, benadrukten Twitter-gebruikers die tot inheemse gemeenschappen behoren toch dat zij niet dezelfde etnische kenmerken heeft als Nani en dat colorisme in de media een groot probleem is. Verschillende critici beschuldigden Disney er ook van toe te geven aan eurocentrische schoonheidsnormen.

Disney en actrice Agudong reageerden zelf nog niet op de zaak.

Meer
Lees meer...