Loopt er een mens rond op Mars? Deze foto doet weer tal van complottheorieën ontstaan

Een beeld van de Mars Rover Curiosity heeft de voorbije dagen veel discussie veroorzaakt, vooral dan onder mensen die complottheorieën zien in alles wat ruimtevaart te maken heeft. Op de foto van NASA zien we een schaduw die wel heel erg lijkt op een astronaut die aan de Rover aan het sleutelen is.

Sommige mensen smullen natuurlijk van een foto zoals deze, ook al is die waarschijnlijk louter aan toeval te wijten. Tal van complottheorieën doen intussen de ronde. De website UFO Sightings Daily heeft de meest opmerkelijke meningen verzameld. Natuurlijk denken sommige mensen dat er leven op Mars is. Onlangs zou een vermeend computerhacker in documenten van de Amerikaanse overheid ontdekt hebben dat er zoiets bestaat als “buitenaardse agenten”.

Maar niet iedereen gaat het zo ver zoeken en dus stellen sommigen dat Curiosity zich helemaal niet op Mars bevindt, maar wel op Aarde waar mensen het toestel op de foto aan het onderhouden zijn. Een beetje zoals met al die theorieën die ontkennen dat de Amerikanen ooit op de maan zijn geland.

Mogelijk wel leven ontdekt

Gelukkig zijn er ook meningen die stellen dat het niet meer dan toeval kan zijn. En de enige reden waarom mensen hier iets in zien, is het feit dat ze hopen om een dergelijk beeld te ontdekken. In december heeft de Mars Rover nog sporen van methaan ontdekt, wat volgens wetenschappers afkomstig kan zijn van organismen zoals bacteriën op het Mars-oppervlak. Voorlopig hebben ze er nog geen verklaring voor, maar het kan wel het bewijs zijn dat er dan toch leven op Mars bestaat. Zij het dan minuscuul klein, en niet in de vorm van astronauten of buitenaardse agenten…

EPA
Meer
Lees meer...