Luchtvervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid en het milieu. Daarom is er nu een samenwerking tussen NASA, Zuid-Korea en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Voor het eerst zullen wetenschappers de luchtkwaliteit elk uur vanuit de ruimte kunnen bekijken.
Vroeger kon bijvoorbeeld NASA ook al de luchtkwaliteit monitoren, maar dat was enkel op een dagelijkse basis. Nu worden er drie nieuwe toestellen de ruimte ingeschoten en één ervan is al op locatie. De GEMS (Geostationary Environment Monitoring Spectrometer) van het Koreaanse onderzoekscentrum, zal metingen doen over een groot deel van Azië.
Zowel NASA als ESA hebben nu dezelfde plannen. De Noord-Amerikaanse luchtvervuiling zal waarschijnlijk tegen 2022 gemonitord kunnen worden door NASA. Voor Europa zal dat nog een jaartje langer duren, ESA zal pas metingen kunnen uitvoeren in 2023. Ook Noord-Afrika zal door de ESA gemonitord worden.
Luchtkwaliteit
Eenmaal voltooid, zal deze luchtkwaliteitssatelliet vervuilende stoffen – inclusief ozon, stikstofdioxide, formaldehyde en kleine atmosferische deeltjes genaamd aerosolen – meten in ongekende details en frequentie. Luchtvervuiling kan schadelijk zijn voor de menselijke luchtwegen en het cardiovasculaire systeem. Daarnaast heeft het ook een negatieve impact op het milieu.
Bijna-real-time data uit de ruimte zullen de voorspelling van de luchtkwaliteit in de dichtstbevolkte gebieden van het noordelijk halfrond aanzienlijk verbeteren. Die gegevens kunnen ook helpen om beleidsmakers te informeren en bijdragen tot een verbetering van de luchtkwaliteit.
Data per uur zullen de vervuiling die af en toe opduikt beter vastleggen. Dat gaat dan over spitsverkeer of een energiecentrale die wordt ingeschakeld om aan de piekvermogenseisen te voldoen. De satellietgemonteerde instrumenten zullen ook kunnen zien of er binnen een bepaalde regio vervuiling is ontstaan of dat deze vanuit een ander land is overgevlogen.
Europa
De fundamentele uitdagingen voor de luchtkwaliteit waarmee Europese landen worden geconfronteerd, zijn vrijwel dezelfde als die waarmee Noord-Amerikaanse en Aziatische landen te maken krijgen. Met name hoge niveaus van aerosolen, stikstofdioxide en ozon. Volgens een recente analyse gepubliceerd in de European Heart Journal, vermindert luchtvervuiling in Europa de gemiddelde Europese levensverwachting met ongeveer twee jaar.
Data van de satellietinstrumenten zullen vrij beschikbaar zijn voor wetenschappers die werken aan projecten die te maken hebben met de luchtkwaliteit. Het resultaat zal er wat gelijkaardig uitzien als onderstaande animatie.