Huurcontracten en huisdieren zijn niet altijd even goede vriendjes. Althans zo lijkt het, want nogal wat eigenaars blijken een clausule op te nemen waarin staat dat het houden van een huisdier in de huurwoning verboden is. Mag dat eigenlijk? Of heb je als huurder wel degelijk het recht om je favoriete huisdier mee te nemen naar je huurwoning?
Wat zegt de wet over het verbieden van huisdieren in een huurovereenkomst?
In principe kan een verhuurder in het huurcontract laten opnemen dat het houden van huisdieren in het gehuurde pand verboden is. Maar zelfs als een huurder dat contract ondertekent is het niet zeker dat hij zich daaraan zal houden. Wat gebeurt er als je als huurder toch huisdieren houdt ondanks dat je huurcontract het houden van huisdieren verbiedt?
Beste vrienden
Je hond, poes of ander huisdier mag je dan wel beschouwen als je beste vriend, je relatie met de eigenaar van het pand dat je huurt zal er vermoedelijk niet bepaald beter op worden als je je niet aan de afspraak houdt en toch huisdieren houdt. Maar kan je ook verplicht worden om je huisdier weg te doen? Of kan je uit je huurwoning worden gezet?
De rechter beslist
In geval van dispuut, zal een rechter uiteindelijk moeten beslissen of het verbod op huisdieren wordt afgedwongen en op welke manier. Welk risico loop je als huurder? In de praktijk blijkt dat de rechtbank een verbod op huisdieren dat is opgenomen in een huurcontract niet zwaar laat doorwegen in een uiteindelijke beslissing. Wat wél belangrijk is, is de redelijkheid van dat verbod. Met andere woorden: enkel het feit dat de verhuurder liever geen huisdieren in zijn woning ziet, volstaat niet. Als die huisdieren voor overlast of schade zorgen, heeft de eigenaar wel een argument.
Het belang van ‘het woongenot’
Huur je een pand? Dan moet de verhuurder ervoor zorgen dat je dat pand behoorlijk en naar eigen inzicht kan bewonen. Zoiets noemen we het woongenot. Als je als huurder graag een huisdier wil houden, dan vergroot dat mogelijk je woongenot. Dat woongenot is een belang dat erg zwaar doorweegt. De verhuurder zal bijgevolg met sterke argumenten moeten komen aandraven, wil hij het verbod op het houden van een huisdier effectief afdwingen. Die argumenten zullen uiteindelijk zwaarder moeten doorwegen dan het feit dat het houden van een huisdier het woongenot van de huurder aantoonbaar vergroot.
In de praktijk is de kans dat een rechtbank je zal verplichten om je huisdier af te staan, of dat je de huurwoning moet verlaten, erg klein. Tenminste, als er geen sprake is van aantoonbare overlast of schade die je door het houden van dat huisdier berokkent aan het pand. Maar laat ons eerlijk zijn, niemand wil omwille van een hond of kat voor de rechtbank verschijnen. Daarom zijn goede afspraken en een transparante communicatie belangrijk. De bemiddeling van een ervaren makelaar, die de belangen van beide partijen op een objectieve manier kan verduidelijken, is bij het afsluiten van een huurovereenkomst van onschatbare waarde. Op die manier worden vervelende toestanden zoals deze vermeden en genieten alle partijen van een zorgeloze huurperiode.
Artikel door Bart Warrot voor Century 21 – De Steenboer
Foto’s © DepositPhotos.com