Maggie trekt “duidelijke lijn”: Geen 18? Dan mag je alleen nog een pint of een glas (schuim)wijn drinken

Maggie trekt “duidelijke lijn”: Geen 18? Dan mag je alleen nog een pint of een glas (schuim)wijn drinken

Wie tussen 16 en 18 is mag in ons land voortaan alleen nog bier, wijn of schuimwijn drinken. Bieren met (een aroma van) sterkedrank – zoals het populaire Desperados – zijn voortaan voor minderjarigen verboden, net als “voorgemengde dranken op basis van wijn” en mixdranken zoals Bacardi Breezer en Smirnoff Ice, die sterke drank bevatten. 

Volgens De Block gaat het om een “duidelijke lijn”. Maar het blijft natuurlijk een beetje een bizarre, want wat bijvoorbeeld met speciaalbieren die veel meer alcohol hebben dan gewone pintjes, en wat met het gegeven dat er meer alcohol zit in een glas wijn dan in een glas alcopop?

“Het is eenvoudig. Wie nog geen 18 is, kan alleen bier of gewone wijn krijgen. Ze hebben later nog tijd zat voor de andere alcoholische dranken”, zegt De Block.

Een totaalverbod op alcohol voor minderjarigen vindt De Block geen goed idee. Alcoholmisbruik komt ook voor in landen waar de leeftijdsgrens op 18 of 21 jaar ligt volgens de minister: “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker.”

In geval van twijfel

In geval van twijfel over de leeftijd van jongeren kunnen handelaars, barmannen of obers altijd om een identiteitsbewijs vragen. “Wanneer het leeftijdsbewijs niet getoond wordt, kan men weigeren om alcohol te geven. Zo kan een eventuele inbreuk worden vermeden”.

Volgens het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs gaat de aanpassing van de wet niet ver genoeg. “Wij vragen nog steeds, net als de Hoge Gezondheidsraad, om álle alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 te verbieden. Dat gebeurt al in de meeste landen. Nu geeft de minister de boodschap dat bier en wijn niet schadelijk zijn en dat is compleet fout.”

Gesponsorde artikelen