Maggie wil dan toch kijken naar regularisatie van cannabis

Dit is België: een regeerakkoord waarin gestipuleerd staat dat de nultolerantie naar alle drugs, inclusief cannabis, weer wordt ingevoerd en een minister van Volksgezondheid die toch gaat laten onderzoeken hoe we cannabis “op een beperkte manier kunnen regulariseren”. 

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) overweegt om cannabis op een beperkte manier te regulariseren. “Het is minstens het onderzoeken waard”, klinkt het. De Block reageert daarmee op wat criminologen Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut zegden, namelijk dat een alleen een repressief beleid weinig uithaalt. 

Het is wellicht ook een stuk realiteitszin. Het heeft weinig zin dat ons land een beleid gaat voeren dat lijnrecht ingaat tegen de koers die onze buurlanden en steeds meer delen van de wereld ingeslagen zijn als het gaat over het criminaliseren van drugsgebruikers. Namelijk dat zo’n beleid niet werkt en alleen maar de criminaliteit in de hand werkt.

Britten

Vorige week nog gaven de Britse Conservatieven, al 40 jaar van de grootste pleitbezorgers van nultolerantie in verband met drugs, voor het eerst toe dat een repressief beleid naar gebruikers toe niet werkt, en dat er naar alternatieven moet worden gezocht om het drugsprobleem aan te pakken.

Vreemd is uiteraard dat De Block wel zegt dat ze “in de eerste plaats wel het federaal regeerakkoord gaat uitvoeren en daarin werd besloten om het gedoogbeleid rond drugs strenger te maken.” 

Meer
Lees meer...