Manchester United moet Old Trafford mogelijk met de grond gelijk maken

Old Trafford, het iconisch stadion van de Engelse voetbalclub Manchester United, zal mogelijk met de grond gelijk worden gemaakt. De club wil zijn installaties immers moderniseren en uitbreiden, maar het is niet geheel zeker of dit met het behoud van het huidige stadion mogelijk zal zijn. Dat hebben Britse media gemeld.

Er wordt echter aan toegevoegd dat een afbraak van Old Trafford slechts een laatste optie zou zijn en er wellicht voor andere oplossingen zal kunnen worden geopteerd.

Uitbreiding

Manchester United wil een stadion dat meer dan tachtigduizend bezoekers kan ontvangen. Momenteel biedt Old Trafford plaats aan 74.000 mensen. Een uitbreiding zou volgens de Britse media onder meer mogelijk zijn door een capaciteitsverhoging van de South Stand. Maar die optie wordt bemoeilijkt door een spoorlijn die achter het complex loopt.

Volgens de rapporten zou het ook mogelijk zijn om de vier tribunes van het huidige stadion te renoveren. Op die manier zou de verhoopte capaciteitsverhoging kunnen worden gerealiseerd zonder problemen met het openbaar vervoer te creëren.

Het zou echter eventueel ook mogelijk zijn om naast het huidige ‘Theatre of Dreams’ een gloednieuw academie-stadion te bouwen. De club heeft rond Old Trafford immers een uitgestrekte oppervlakte aan terreinen in eigendom.

Een afbraak van het oude stadion, dat meer dan honderd jaar geleden in gebruik werd genomen, geniet bij de supporters weinig steun. Voetbalanalist Gary Neville, voormalig speler van Manchester United, werpt zich daarentegen op als een van de grote voorstanders van een complete nieuwbouw.

Collette Roche, chief operating officer van Manchester United, stelde dat voor de renovatie van het stadion al consultants over de hele wereld – onder meer op het gebied van architectuur en constructie, engineering, crowd-modellering, transport en  beveiliging – werden geraadpleegd.

“Dit moet ertoe leiden dat de bezoekers van het stadion een superieure beleving kan worden gegarandeerd”, merkte Roche nog op. “We hopen in de loop van de volgende weken de partners voor de uitvoering van de renovatie te kunnen selecteren. Hierna kunnen we de eerste fase van het project formeel lanceren.”

Kritiek

Andere grote Engelse voetbalclubs hebben de voorbije jaren hun infrastructuur al grondig gerenoveerd. De Amerikaanse familie Glazer, eigenaar van Manchester United, krijgt echter het verwijt sinds de overname van de Engelse club zeventien jaar geleden weinig in de modernisering van Old Trafford te hebben geïnvesteerd.

De meest recente uitbreiding van Old Trafford dateert van zestien jaar geleden. Toen werd de capaciteit van het stadion met bijna achtduizend zitplaatsen verhoogd. De beslissing voor die uitbreiding was echter al genomen vooraleer de familie Glazer de club overnam. Met die werken ging een investering van 42 miljoen pond gepaard.

Analisten berekenden dat Manchester United sinds het begin van vorig decennium 118 miljoen pond in zijn stadion heeft geïnvesteerd. Dat is minder dan de helft van de budgetten die rivaal FC Liverpool aan zijn stadion heeft besteed. Liverpool heeft trouwens nog plannen voor een verdere herontwikkeling van het stadion.

Vorig jaar zou Manchester United een bedrag van 20 miljoen pond hebben geïnvesteerd in werken aan Old Trafford. Dat ging echter om fundamentele verbeteringen van de toegang en de beveiliging van het complex en een modernisering van het horeca-gedeelte van het stadion.

(ns)

Meer
Lees meer...