Marc Coucke zit met een probleem: hij krijgt KV Oostende niet verkocht en zo is Anderlecht misschien ook licentie kwijt?

De overname van RSC Anderlecht door Marc Coucke zou wel eens heel vervelend kunnen uitdraaien. De flamboyante ondernemer krijgt namelijk zijn huidige ploeg KV Oostende niet verkocht en de tijd begint te dringen. Als Coucke uiterlijk op 30 maart nog steeds in beide ploegen belangen heeft, riskeren ze allebei om hun licentie te verliezen.

“Een unieke kans om aandeelhouder te worden van de 6de grootste voetbalclub van de Pro League”, valt er te lezen op papieren die Het Nieuwsblad kon bemachtigen. Met de reclamefolder hoopt Marc Coucke kandidaat-investeerders te overtuigen om hun geld in KV Oostende te pompen.

De uitleg in de folder klinkt dan ook heel mooi, al kunnen we wel enkele vraagtekens stellen bij wat er wordt geschreven. Zo spreekt men van een spelerskern van 35 miljoen euro, maar komt de gerenommeerde website Transfermarket maar uit op 27,3 miljoen euro.

6de grootste ploeg? Of toch eerder 14de?

De slechte resultaten van dit seizoen zitten daar natuurlijk ook voor iets tussen. KV Oostende staat maar veertiende in het klassement van de Jupiler Pro League. Hoe Coucke er dan bij komt om zijn weireldploegsje de “6de grootste voetbalclub” te noemen, is ons een raadsel. Ook qua waarde van de spelerskern staat Oostende maar 8ste in de Belgische Eerste Klasse.

Bij de beschrijving van de spelers valt ook enige overschatting te bespeuren. Nicolas Lombaerts wordt A-international van België genoemd, al speelde hij zijn laatste wedstrijd voor de Rode Duivels in maart 2016. De zogenaamde Kroatische A-international Antonio Milic speelde zelfs nog nooit een minuut voor zijn land en moet het voorlopig stellen met jeugdinterlands en twee keer toekijken vanop de bank.

Stadion bijna nooit uitverkocht

Een ander paradepaardje van de reclamefolder is de Versluys Arena. Coucke pompte indertijd eigenhandig 12 miljoen euro in een nieuwe hoofdtribune zodat het stadion 8.200 plaatsen heeft en alle moderne faciliteiten.

Het promozinnetje “bijna altijd uitverkocht” mag wel met een korreltje zout genomen worden. Dit seizoen zitten er gemiddeld 5.835 fans in het stadion, daarmee staat Oostende 18de in België als het gaat over bezoekersaantallen want zelfs heel wat ploegen uit Eerste Klasse B doen beter. Voor dat stadion betaalt het trouwens ieder jaar 0,8 miljoen euro huur … aan Marc Coucke.

Tijd dringt …

Het mag duidelijk zijn dat alles uit de kast gehaald wordt om KV Oostende te verkopen. De tijd dringt dan ook want op 1 maart wordt Marc Coucke voorzitter van Anderlecht. Al op 15 februari moeten de clubs hun licentiedossier indienen en daaruit mag niet blijken dat één persoon belangen heeft in meerdere ploegen.

Als dat wel het geval is dreigen beide clubs hun licentie te verliezen en uitgesloten te worden uit eerste klasse. Gelukkig hebben ploegen wel nog tot 30 maart om dat dossier aan te vullen.

… en dus zakt de prijs?

Maar de tijd speelt duidelijk in het nadeel van Coucke en dus zal hij zijn vraagprijs moeten laten zakken. Die zou momenteel op 30 à 40 miljoen euro liggen. De club zelf kost 10 à 15 miljoen euro, heel wat meer dan de ongeveer anderhalf miljoen euro die hij in 2013 zelf betaalde voor 60 procent van de aandelen.

Daarnaast heeft KV Oostende ook nog heel wat schulden bij zijn huidige eigenaar. De meeste bronnen spreken van 23,59 miljoen euro, maar de club zelf spreekt dat tegen. “Een deel van het geld van de transfers moet nog binnenkomen”, zegt bestuurder Patrick Orlans in De Standaard.

Volgens Peter Vandenbempt van Sporza sprak Coucke al met de licentiecommissie over mogelijkheden om wel aan te blijven als investeerder, maar niet als eigenaar of om de overnemer de schulden maar later te laten terugbetalen. Maar voorlopig lijkt daar niets van in huis te komen.

Maar wie wil KV Oostende kopen?

De kustploeg is duidelijk geen koopje en veel interesse is er dan ook niet. KVO annuleerde deze week bijvoorbeeld een bijeenkomst met potentiële investeerders omdat het geen concrete plannen had om voor te stellen.

Het ideale plan is om ongeveer tien investeerders te vinden die elk 1 miljoen euro inbrengen. Op die manier is er een basisbedrag en kan er een grote geldschieter gezocht worden. Maar dat lijstje raakt voorlopig niet echt gevuld. Vastgoed­ondernemer Bart Versluys en hoofdsponsor Luc Willems (van Willems Veranda’s) haakten al af, de familie De­simpel van de Wellingtonrenbaan wacht nog af.

Een andere piste is een zoveelste buitenlandse investeerder in het Belgisch voetbal. “De waarborg voor een gezonde sportieve en financiële toekomst in de hoogste klasse”, is volgens de website van KV Oostende het belangrijkste, maar voor geld danst de beer natuurlijk. Coucke zit namelijk ook al met gigantische investeringen bij Anderlecht, waar hij snel 20 miljoen euro op tafel moet leggen om de bedroevende financiële situatie van de club te redden.

Meer
Lees meer...