Dit is het verhaal achter Mariah Carey’s ‘All I Want For Christmas Is You’

All I Want For Christmas Is You is zowat de bekendste hit die Mariah Carey ooit losliet op het publiek. Daarnaast is het de grootste kersthit aller tijden. En na 25 jaar is het nummer nog altijd even bekend als in het begin. Maar hoe is die grote succeshit ooit tot stand gekomen?

Iedereen die aan Kerstmis denkt, moet automatisch aan All I Want For Christmas Is You denken. Het nummer werd 25 jaar geleden opgenomen, maar is nog altijd hét bekendste kerstlied dat we ons voor ogen kunnen halen. Daarom wilden wij weten hoe dat nummer eigenlijk ontstaan is.

Geen kerstlied

We nemen je mee naar 1994. Toen werd Mariah Carey’s grote succesnummer opgenomen. Maar Carey wilde dat lied in het begin niet inzingen, laat staan een kerstalbum maken. Dat kwam omdat de meeste artiesten zo’n album maken als ze aan het einde van hun Latijn zijn. Toch besloot Carey om het album op te nemen en dat kan weleens één van beste beslissingen zijn die de Amerikaans in jaren maakte.

Voor het kerstlied werkte Carey samen met Walter Afanasieff. Dat was in die tijd haar vaste schrijfpartner. Later produceerde hij ook de nummers My Heart Will Go On en A Whole New World dat we allemaal kennen van Disneys Aladdin.

In het nummer All I Want For Christmas Is You benadrukt Mariah Carey eigenlijk gewoon haar liefde voor Kerstmis. De Amerikaanse houdt namelijk ontzettend veel van kerst en wilde dat in een nummer gieten.

Het kerstlied ontstond door een improvisatiesessie op de piano. Afanassief speelde een bepaalde melodie op de piano. Carey zat toen naast hem en zong ineens de regel: “I don’t want a lot for Christmas

Opgenomen in de zomer

In het begin was Afanassief niet enthousiast over Carey haar inbreng. “Het leek wel alsof ze stemoefeningen deed”, vertelt hij aan Business Insider. Maar uiteindelijk was het nummer in minder dan een uurtje klaar. “Zij zong de melodie en ik veranderde de akkoorden. Het leek precies op een spelletje tafeltennis. Het was veel makkelijker om te schrijven dan veel andere nummers.”

In de zomer van 1994 werd het nummer dan opgenomen. Aanvankelijk zou dat met een liveband zijn, maar dat voelde volgens de zangeres niet juist. Daarom werd ervoor gekozen om een keyboard te gebruiken. Daardoor waren er geen andere instrumenten te horen. Omdat het nummer in de zomer opgenomen werd, besloot Carey om de studio te versieren met slingers, lichtjes en kerstbomen. Op die manier kon ze toch nog een kerstgevoel krijgen tijdens het inzingen. En het nummer … dat is geschiedenis geworden.

Meer
Lees meer...