Marieke Vervoort bijna klaar om datum te kiezen voor euthanasie: “Ik kan niet meer volhouden”

Marieke Vervoort bijna klaar om datum te kiezen voor euthanasie: “Ik kan niet meer volhouden”

Het gaat steeds slechter met Marieke Vervoort. De ziekte van de voormalige rolstoelatlete is zo ver gevorderd dat de pijn bijna ondraaglijk is geworden. Daarom liet ze alle papieren voor haar euthanasie vernieuwen en denkt ze na over een datum.

Het moedige verhaal van Marieke Vervoort inspireert al lang veel mensen in binnen- en buitenland. ‘Wielemie’ vecht al lang tegen een vreselijke pijnen, maar slaagde er toch in om sportieve topprestaties neer te zetten.

Als rolstoelatlete won ze vier paralympische medailles, waaronder één gouden, en werd ze meermaals wereldkampioen. Voor die prestaties kreeg ze onder andere de Vlaamse Reus, een prestigieuze sportprijs.

Steeds slechter met gezondheid

Maar het laatste jaar gaat het steeds slechter met de gezondheid van Marieke Vervoort. Haar zicht is heel hard verslechterd en ook met haar handen kan ze niet meer alles doen.

In een interview met radiozender Joe FM sprak ‘Wielemie’ over haar situatie. “Ik heb altijd gevochten en geprobeerd om mijn hoofd omhoog te houden, in mijn sport en daarbuiten”, zei ze. “Maar mijn ziekte is de laatste tijd een stuk erger geworden.”

Datum kiezen voor euthanasie

Door haar slechte gezondheid denkt Marieke Vervoort steeds vaker aan euthanasie. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze zelf wil beslissen over haar levenseinde. In 2016 haalde ze er na een BBC-documentaire zelfs de internationale pers mee.

“We zijn momenteel alle papieren aan het vernieuwen. Dat moet om de vijf jaar gebeuren. Ik ben al bij drie dokters langsgeweest. Nu moet ik nog naar een psychiater en dan is alles weer in orde”, zegt ze bij Joe FM. “Dan komt het moeilijkste van allemaal: een datum kiezen. Maar ik kan echt niet meer. Ik kan niet meer volhouden.”

Gelukkig kan Marieke Vervoort rekenen op veel steun

epa

Gesponsorde artikelen