Left Right
scrollTop top

Mars heel oktober zichtbaar met blote oog


Mars zichtbaar blote oog oppositie
© Twitter

De jongste avonden en nachten was er aan de hemel een helder, oranjerood puntje te zien aan de hemel. Het gaat om de planeet Mars, die is de hele maand oktober goed zichtbaar met het blote oog. De buurplaneet lijkt nu extra helder door het fenomeen ‘oppositie’, waarbij waarbij de aarde tussen de zon en Mars komt te zweven. De planeten staan daardoor dus dichter bij elkaar dan normaal.

Dat oktober een fantastische maand wordt voor wie geïnteresseerd is in astrologie staat nu al als een paal boven water. De planeet Mars is gedurende de hele maand ’s nachts met het blote oog zichtbaar als een helder oranjerood puntje. Dat komt door het fenomeen ‘oppositie’, waarbij de aarde tussen Mars en de zon komt te staan. Mars, de aarde en de zon staan in oktober dus op één rechte lijn. Daardoor staat Mars dichter dan ooit bij de aarde.

Opposities van de planeet Mars doen zich voor om de 780 dagen, om de twee jaar dus. De vorige oppositie dateert van juli 2018, de volgende zal in december 2022 plaatsvinden. De oppositie zal dit jaar plaatsvinden op woensdag 14 oktober rond 1 uur onze tijd. Op dat moment zullen de zon, de aarde en Mars op één perfect rechte lijn staan.

(NASA slaat alarm: gletsjermeren sinds 1990 met 50 procent toegenomen.)

Heel oktober zichtbaar

Concreet zal Mars opkomen als de zon ondergaat en weer ondergaan wanneer de zon opkomt. Je zal het oranjerode puntje kunnen zien vanaf de zonsondergang in het oosten. Tegen de zonsopgang is Mars te zien in het westen. De rode planeet is goed zichtbaar met het blote oog, met een sterke telescoop zal je zelfs de poolkappen op Mars kunnen zien.

Experten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wijzen er wel op dat Mars op 13 oktober niet perse helderder is dan tijdens de andere oktobernachten. Zelfs in de eerste weken van november zou Mars nog met het blote oog te zien zijn.

(Natuurramp in Oost-Rusland: amper 5 procent van de zeedieren leeft er nog, strafrechtelijk onderzoek geopend.)

Afstand van 62 miljoen kilometer

Niet elke ‘oppositie’ is even uniek. Dit keer is Mars erg duidelijk te zien, omdat de rode planeet nu best dicht bij de aarde staat. Zo komen de twee planeten nu het dichtst bij elkaar te staan in hun eigen baan rond de zon.

Op woensdag 6 oktober stond Mars het dichtst bij de aarde tijdens deze ‘oppositie’. Er was sprake van een afstand van ‘amper’ 62,07 miljoen kilometer tussen de twee planeten. De laatste keer dat Mars nog zo dichtbij was, was juli 2018. Toen was er sprake van een afstand van ongeveer 58 miljoen kilometer. De volgende keer dat de rode planeet zo dichtbij is, zal pas in september 2035 zijn.

(Nieuwe ondergrondse meren ontdekt op Mars: kans op (voormalig) leven.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618