Left Right
scrollTop top

Matt Damon en Ben Affleck nemen clausule voor meer diversiteit op in het contract van al hun volgende producties


Matt Damon en Ben Affleck nemen clausule voor meer diversiteit op in het contract van al hun volgende producties

Achteraf werd de speech die Frances McDormand gaf toen ze haar Oscar voor Beste Actrice kwam afhalen unaniem als hoogtepunt van de hele ceremonie genoemd. “Inclusion rider” waren haar twee laatste woorden voor ze het podium afging. De “inclusion rider” is een clausule die artiesten in hun contract kunnen laten inschrijven om op die manier filmmakers te dwingen om meer aandacht te besteden aan diversiteit.

Zo kan bijvoorbeeld de verplichting worden ingeschreven om – zowel voor als achter de schermen – meer aandacht te hebben voor de aanwezigheid van vrouwen of voor een cast en crew van gemengde afkomst of om werk te bieden aan mensen met een beperking.

De mogelijkheid om deze clausule te laten inschrijven is voorlopig nog erg onbekend, zowel in Hollywood als daarbuiten. Zelfs Frances McDormand die de aandacht op het bestaan van de clausule vestigde, bekende na de Oscars nog maar een week van die mogelijkheid af te weten.

Ben en Matt

Nu kondigen Matt Damon en Ben Affleck aan dat hun bedrijfje Pearl Street Films – onderdeel van Warner Bros. – rekening zal houden met de “inclusion rider” voor al hun komende producties. Zeven producties staan er daar momenteel in meerdere of mindere mate van ontwikkeling op de agenda. Pearl Street Films maakte eerder bijvoorbeeld ook al Manchester By The Sea (2017) en Jason Bourne (2016).

In de clausule kan tot aan 50% diversiteit in cast en crew geëist worden. Damon en Affleck werken momenteel samen aan Witness For The Prosecution, gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal en toneelstuk van Agatha Christie. Matt Damon is producent, Ben Affleck regisseert en speelt één van de rollen.

Dat net zij nu voor deze diversiteit kiezen is wel tekenend. Beide kwamen de voorbije maanden al in een storm van kritiek te liggen. Affleck zelf werd door diverse vrouwen beschuldigd van handtastelijk gedrag en heeft al zijn excuses aangeboden voor “als hij ooit te ver zou zijn gegaan”. Damon moest op een gegeven moment ontkennen dat hij Harvey Weinstein in 2004 al eens beschermd had tegen een op til staand krantenartikel.

Ben Affleck en Matt Damon zijn al heel lang goeie vrienden en werden destijds gelanceerd door Weinstein toen die wel iets zag in hun scenario voor Good Will Hunting, waarmee ze in 1998 een Oscar wonnen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…