België boven in extreme sporten: Matthieu Bonne (29) fietst 3.619,72 kilometer in zeven dagen tijd

Matthieu Bonne, ook wel bekend van zijn deelname aan Kamp Waes, verpulverde vandaag een waanzinnig record. Hij fietste namelijk 3.619,72 kilometer in zeven dagen. Hiermee verbreekt hij dus het vorige record dat op 3.590 kilometer stond. Dit een week nadat Karel Sabbe als 17de loper ooit de meet van de Barkley Marathons haalt.

In het Amerikaanse Arizona legde Matthieu Bonne 3.619,72 kilometer af in zeven dagen tijd. Hij is bekend van zijn deelname aan het Eén-programma Kamp Waes. Dat hij extreem kan gaan, bewees de man uit Bredene de voorbije jaren. Zo beklom hij al de Mont Blanc, de Matterhorn en de Eiger. Ook deed hij acht triatlons in evenveel dagen op de acht officiële Canarische Eilanden. En zoveel meer.

3.619,72 kilometer

20 uur per dag fietsen met een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur, en dat voor zeven dagen lang. Een loodzware opdracht, maar voor Matthieu Bonne is geen uitdaging te klein. En om 22.58 uur plaatselijke tijd was het zover. Hij brak met 3.619,72 kilometer het huidige record dat op 3.590 kilometer stond. Zijn record wordt officieel erkend door de WUCA en is een Guinness World Record.

“Het was een heel zwaar avontuur, mentaal het zwaarste dat ik ooit heb gedaan. Ook fysiek ben ik diep moeten gaan. Maar achteraf gezien was het dat allemaal waard”, zegt Bonne. “Het slaaptekort is niet te onderschatten. Ik zat twintig uur per dag op de fiets. Dan heb je maar vier uur over voor al de rest. Daarin moest ik eten, stretchen en proberen te slapen. Ik heb geen enkele nacht meer dan drie uur geslapen.”

Tijdens zijn recordpoging is er ook van alles verkeerd gelopen. Er waren modderstromen en hevige regenbuien, allesbehalve bevorderlijk voor zijn prestaties. “We hadden de locatie speciaal uitgekozen omdat we dachten dat hier weinig wind en neerslag is, maar de natuur heb je niet in de hand. Als je daardoor niet kan doorfietsen, verlies je tijd waarin je anders kilometers kan rijden. Maar het doel was om het record te breken en dat is gelukt”, vertelt Matthieu.

Zoveelste extreme uitdaging

Hij beklom al de Mont Blanc, de Matterhorn en de Eiger. Ook liep hij de Marathon des Sables, deed hij mee aan de Ironman en zwom hij het Kanaal over. In 2020 reed hij het land rond met zijn fiets en in 2022 deed hij acht triatlons in evenveel dagen op de acht officiële Canarische Eilanden.

Matthieu Bonne.- Bron:  HAND OUT SPORTSDC – AMANDINE GRU/BELGA MAG/AFP via Getty Images
Meer
Lees meer...