Matthieu Bonne uit ‘Kamp Waes’ zwemt als eerste persoon ooit de volledige Belgische kustlijn af

Matthieu Bonne, die vorig jaar nog te zien was in Kamp Waes, heeft de volledige Belgische kustlijn afgezwommen. Hij vertrok in De Panne en eindigde 67 kilometer verder in Knokke-Heist. Niemand deed hem dat ooit voor.

Dat Matthieu Bonne een echte doorbijter is, wisten we natuurlijk al van Kamp Waes. De redder wist het toen zes afleveringen lang vol te houden onder het strenge regime van de Special Forces. Maar nu heeft hij een nieuw staaltje doorzettingsvermogen getoond door de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen.

Belgische kust

De Belgische kustlijn gaat van De Panne tot Knokke en strekt zich zo uit over 67 kilometer. Je kan van De Panne naar Knokke gaan met de kusttram of de fiets, maar Matthieu Bonne deed het op een avontuurlijkere manier. Hij overbrugde de volledige afstand al zwemmend. Voor zijn zwemtocht had hij uiteindelijk 23 uur en 3 minuten nodig.

Matthieu zette de tocht gisteren voor de tweede keer in. In augustus vertrok hij al eens aan de lange zwemtocht, maar die moest hij uiteindelijk na 46,5 kilometer staken doordat er hevige wind opstak en de omstandigheden te gevaarlijk werden om verder te gaan. Conditioneel zat Matthieu toen nog niet op zijn limiet, dus was de frustratie enorm. Maar de tweede keer werd de goede keer voor Matthieu en vandaag lukte het hem dus wel.

Het is niet de eerste mijlpaal die Matthieu haalt. In 2019 zwom hij al eens het Kanaal over. Dat is een tocht van 34 kilometer. Matthieu deed daar toen 12 uur en 47 minuten over.

Sportdrankjes en gels

Tijdens zijn tocht was Matthieu niet helemaal alleen. Hij werd vergezeld door een begeleidend bootje dat erop moest toezien dat hij niet in de problemen kwam. Vanop dat bootje kreeg hij ook “voeding” tijdens zijn tocht van meer dan 23 uur. Dat waren vooral sportdrankjes en gels, maar soms ook warme maaltijden.

Hoewel het tijdens zijn tocht warm was, was het zeewater dat niet. Dat was 18 graden, wat voor zo’n lange tocht koud is. Zeker omdat Matthieu zijn zwemtocht in zwembroek wilde doen en niet in een duikerspak.

Matthieu Bonne is de eerste persoon ooit die de volledige Belgische kustlijn afzwemt en daarmee komt hij dus ook in het Guinness Book of Records te staan.

Meer
Lees meer...