Mayweather vs. McGregor: waarom het ‘gevecht van de eeuw’ eigenlijk absurd is

Zelfs wie niets van boksen kent, heeft al gehoord Floyd Mayweather en Conor McGregor. De twee vechten zaterdagnacht om 5 uur Belgische tijd tegenover elkaar in wat voor velen het gevecht van de eeuw is. Maar eigenlijk is die boksmatch meer een absurde stunt, maar dan wel één van meer dan een half miljard euro.

Het moet van de ‘Thrilla in Manila‘ tussen Muhammed Ali en Joe Frazier uit 1975 geleden zijn dat de wereld nog zo in ban was van een bokswedstrijd. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de kamp tussen Mayweather en McGregor sportief van eenzelfde niveau zal zijn.

Eerst even wat cijfers op een rij. De boksmatch, die ook wel ‘The Money Fight’ genoemd wordt, zou zo’n 500 miljoen euro opbrengen. Dat cijfer kan variëren omdat de inkomsten grotendeels afhangen van hoeveel mensen de wedstrijd bestellen via het zogenaamde pay per view. Dat kost in de Verenigde Staten maar liefst 100 dollar. Ook tickets om live te gaan kijken zijn absurd duur: rond de 1.500 dollar voor het goedkoopste, 15.000 dollar voor de duurste en via het niet-officiële circuit nog veel meer.

Van dat geld gaat zo’n 75 procent naar Floyd ‘Money’ Mayweather en zo’n 25 procent naar Conor ‘The Notorius’ McGregor. Op het eerste zicht klinkt dat niet echt eerlijk, maar McGregor is dan ook de uitdager en de nieuwkomer op het bokscircuit. Hij komt uit de MMA. Voor zijn beruchte UFC-wedstrijd tegen Nate Diaz kreeg hij daar 3 miljoen dollar. Mayweather vocht in 2015 al eens een bokswedstrijd voor 500 miljoen euro tegen Manny Pacquiao.

Te vergelijken met tennis en tafeltennis

En juist dat maakt heel die heisa zo absurd. Conor McGregor is een fenomeen in de MMA, dat is een gevechtssport waarbij je gebruik maakt van trappen, ellebogen, boksen, wurggrepen, judo, worstelen, … Hij kan dus zeker vechten, maar heeft nog nooit een professionele bokskamp gevochten.

“Boksen en MMA hebben enkele overeenkomsten, maar het zijn toch twee volledig verschillende disciplines. Je kan het eigenlijk vergelijken met tafeltennis en tennis”, zegt de Belgische MMA-vechter Maarten Wouters in HLN.

Gevaarlijk

Floyd Mayweather daarentegen heeft zijn sport jarenlang gedomineerd met 49 overwinningen en 0 nederlagen. En gaat dus nu boksen tegen een beginneling. “Op boksgebied zal hij McGregor zaterdag belachelijk maken”, zegt Freddy De Kerpel aan Sporza. “Maar op eigen terrein zou McGregor hem wel vermoorden.”. In HLN zegt de 69-jarige ex-bokser dat zelfs hij nog zou winnen van McGregor.

Veel kans dus dat de wereld zaterdag voor televisie zit voor wat misschien wel de minst spannende bokswedstrijd uit de geschiedenis van het boksen zal zijn. Sommige kenners vinden het zelfs ronduit gevaarlijk om de onervaren McGregor te laten vechten tegen een kampioen als Mayweather. Velen vragen zich dan ook af of hij zelf eigenlijk wel in zijn kansen gelooft, of gewoon voor het geld in de ring stapt. Zo absurd is heel het circus.

Populair op sociale media

Waarom is er dan toch zoveel te doen om deze wedstrijd en wil iedereen hem zien? Omdat zowel Floyd Mayweather als Conor McGregor gewiekste zakenmannen zijn die als geen ander weten hoe ze een show moeten verkopen.

De sporters profiteren optimaal van het tijdperk van sociale media en zijn daar dan ook heel populair. McGregor heeft meer dan 5 miljoen volgers op Twitter en 17 miljoen op Instagram, Mayweather legt gelijkaardige cijfers neer. En daarop showen ze maar al te graag met hun geld, auto’s, fancy kledij … en harde training. Hun manier van leven doet veel jonge Ieren en arme zwarten dromen van een even luxueus leven. En als we Mayweather en McGregor moeten geloven is hard werken het enige dat daarvoor nodig is.

Promotour vol drama

En ook de aanloop naar de kamp van zaterdag was prachtige marketing. Meer dan een jaar is erover gesproken voor de deal eindelijk getekend werd. Begin juli hielden de twee een promotour langs Los Angeles, Toronto, New York en Londen. Die ‘persconferenties’ zaten vol met de nodige drama.

Er werd met geld naar elkaar gegooid, ze scholden elkaar uit en lachten met alles. En op het einde stonden de kemphanen uiteraard altijd oog in oog, alsof ze moesten tegengehouden worden door de security. Vervelen deed het nooit, misschien zullen we achteraf moeten zeggen dat die tour interessanter was dan de wedstrijd zelf.

Grote verliezen bij gokkantoren?

Is McGregor dan echt helemaal kansloos? De bookmakers gaven hem aanvankelijk alleszins bijna geen kans, maar de fans lijken te hopen op het omgekeerde. Meer dan 90 procent van de weddenschappen zouden op hem ingezet zijn, al is de mogelijke winst natuurlijk ook groter bij de Ier. De schrik zit er dan ook in bij de gokkantoren, die gigantisch veel verlies zouden maken als McGregor wint.

Al moeten ze daar volgens de bekende Amerikaanse sportpresentator Max Kellerman niet mee inzitten. Volgens hem heeft McGregor letterlijk 0 procent kans. Maar ‘The Notorious’ heeft natuurlijk wel een ongelofelijk karakter en zoals hij zelf zegt “They say I’ve got no chance, but they say that every fight.”.

Bekijk de wedstrijd in België via Eleven Sports:

Meer
Lees meer...