Carl Pei, die in 2013 samen met Pete Lau het smartphonemerk OnePlus oprichtte, heeft het bedrijf verlaten. Dat blijkt uit interne mails en diverse bronnen binnen OnePlus. Pei lijkt nu zijn eigen bedrijf te willen oprichten.
In het nieuws: De wegen van OnePlus en Carl Pei lijken na negen jaar te scheiden.
- Het nieuws over het vertrek van Pei bij OnePlus verscheen als eerste op Reddit. Daar deelde iemand een interne mail waarop de bedrijfsstructuur wordt uitgelegd. Vreemd genoeg was er in die lijst van Carl Pei geen sprake.
- Later bevestigde de website Android Central het nieuws op basis van meerdere onafhankelijke bronnen die dicht bij het bedrijf staan.
- OnePlus zelf wil voorlopig niet reageren, maar ontkent de berichten dus ook niet.
Wie is Carl Pei?
- Carl Pei (31) is geboren in China, verhuisde kort daarna naar de Verenigde Staten en groeide op in Zweden.
- Daar studeerde hij een Bachelor of Science aan de Stockholm School of Economics. Na amper twee jaar stopte hij zijn studies echter en besloot hij in de Chinese smartphone-industrie te gaan werken.
- Kort daarna nam de toen amper 23-jarige Lei contact op met Pete Lau, die toen bij de Chinese smartphoneproducent Oppo werkte. “Hij zei: ‘Ik wil de wereld veranderen.’ Ik dacht dat deze jongen ambitieuze gedachten en dromen had. Het kwam uit zijn hart en dat is erg belangrijk. Hij is heel volhardend”, herinnert Lau zich in een interview in 2015.
Wat was de rol van Carl Pei bij OnePlus?
- Eind 2013 verlieten Carl Pei en Pete Lau Oppo om samen OnePlus op te richten. Hun doel was om een smartphone te maken met een goede balans tussen high-end kwaliteit en een lagere prijs.
- Later bleek Oppo de enige aandeelhouder te zijn van OnePlus, al ontkennen de oprichters dat ze een subdivisie zijn.
- Hoewel Lau CEO is, is Pei buiten China vaak het gezicht van het bedrijf geweest. Een van de grote redenen daarvoor is uiteraard het feit dat zijn Engels veel beter is dan dat van Lau.
- Carl Pei zou ook de man geweest zijn die verantwoordelijk is voor de succesvolle marketingstrategieën die OnePlus van een kleine start-up in een recordtijd deden uitgroeien tot een van de meest gewaardeerde smartphonemerken ter wereld.
- Omdat hun productiemogelijkheden voor het eerste model OnePlus One in 2014 beperkt waren, besloot het bedrijf met invites te werken. Dat creëerde toen zo’n grote hype waardoor er uiteindelijk bijna 1 miljoen OnePlus One’s verkocht zijn, een veelvoud van de verwachtte 50.000 exemplaren.
- Later had OnePlus nog heel wat andere slimme marketingtechnieken. Zo was er ooit een actie waarbij mensen hun huidige telefoons moesten vernietigen om een nieuwe OnePlus-smartphone te kunnen kopen.
- In die beginjaren woonde Pei zelf altijd in goedkope hotels in China en India. Naar eigen zeggen wilde hij de markt beter begrijpen en sneller kunnen reizen. “Wat we aan ervaring misten, maakten we goed in werkuren”, zei hij daarover.
- Sinds dit jaar is Carl Pei verantwoordelijk voor de OnePlus Nord-producten. Het eerste model van die goedkopere smartphones is deze zomer voorgesteld. Binnenkort komen daar met de OnePlus Nord N10 en N100 twee modellen bij die ook op de Amerikaanse markt gelanceerd zullen worden.
- Met die nieuwe productlijn wil OnePlus een deel marktaandeel terugwinnen dat het de laatste jaren verloor. Het bedrijf stapte namelijk af van zijn ideologie om smartphones te maken in het middensegment en lanceerde steeds duurdere modellen. OnePlus Nord moet een terugkeer naar die markt van goedkopere smartphones zijn.
Wat betekent zijn vertrek voor OnePlus?
- Aangezien het vertrek van Carl Pei nog niet officieel is bevestigd, heeft OnePlus ook nog geen reden gegeven. Volgens diverse bronnen zou een interne machtsstrijd met CEO Pete Lau aan de basis liggen. Die treedt de laatste jaren namelijk steeds meer op de voorgrond, ook buiten China.
- Toch lijkt het voor de hand te liggen dat het vertrek van Carl Pei niet gepland is. Zijn afscheid komt namelijk op een heel ongelukkig moment zo vlak tijdens de lancering van de One Plus Nord-smartphones.
- Uit de interne mails blijkt dat Emily Dai aangesteld is als hoofd van de OnePlus Nord-productlijn. Zij had tot nu toe de leiding over OnePlus India. Die Indische markt is juist een belangrijke afzetmarkt voor goedkopere smartphones. De aanstelling van Dai lijkt dus een logische en slimme keuze.
- Voorlopig lijkt Pete Lau zelf gewoon aan te blijven als CEO van OnePlus. Toch is ook dat niet helemaal zeker. Eind augustus raakte namelijk bekend dat hij aangesteld is als Senior Vice-President en Chief Product Experience Officer bij het moederbedrijf van Oppo en OnePlus. In de toekomst zal hij dus verantwoordelijk zijn voor product development voor beide merken.
Wat gaat Carl Pei nu doen? Carl Pei zelf heeft nog niet gereageerd over wat zijn plannen zijn in de toekomst. Volgens de website TechCrunch is hij van plan zijn eigen bedrijf op te richten. Het is momenteel niet duidelijk of dat zich zal richten op de smartphonemarkt of meer algemeen op tech.