Medeoprichter OceanGate wil met duikboot naar een van de diepste sinkholes trekken

Het is ongeveer precies een jaar geleden dat de hele wereld in de ban was van de verdwenen duikboot Titan van OceanGate. Uiteindelijk bleek dat de onderzeeër implodeerde en de vijf inzittenden om het leven kwamen. Maar een van de oprichters van OceanGate heeft al nieuwe plannen om met een duikboot naar extreme dieptes te gaan.

Wie dacht dat de overlevende oprichter van OceanGate zijn lesje wel geleerd heeft na de ramp van vorig jaar, moeten we bij deze teleurstellen. Guillermo Söhnlein, die in 2009 samen met Stockton Rush OceanGate oprichtte, heeft namelijk nieuwe plannen om met een kleine duikboot op expeditie te gaan. Zijn zakenpartner was een van de inzittenden die om het leven kwam tijdens de mislukte duik naar het wrak van de Titanic. Maar nu werkt Söhnlein aan een nieuwe missie.

Sinkhole

Met zijn nieuwe bedrijf Blue Marble Exploration wil hij namelijk naar het Dean’s Blue Hole in de Bahama’s duiken. Dat is een van de diepste zinkgaten ter wereld. Het gat is 202 meter diep en werd meer dan 15.000 jaar geleden gevormd. De diepte van Dean’s Blue Hole maakt het zo goed als ontoegankelijk, zelfs voor de meest ervaren duikers.

Toch wil Söhnlein met een kleine bemande duikboot naar de bodem van het zinkgat duiken. Doordat de muren van het gat mogelijk leiden naar kamers van een grot in de Atlantische Oceaan kan het zorgen voor onverwachte stromingen en thermische lagen, wat de duik zal bemoeilijken. Ook zal het bij de bodem volledig donker zijn en zal de druk van het water 20 keer hoger zijn dan de druk aan het wateroppervlak.

Het is die druk die de Titan fataal werd tijdens zijn duik naar de Titanic. Die probeerde toen bijna 4 kilometer diep te duiken. Zo diep zal de nieuwe onderzeeër dus niet gaan, al blijft het wel een risicovolle onderneming.

Meer
Lees meer...