Medicinale cannabis op weg naar legalisering in België

Medicinale cannabis op weg naar legalisering in België

De federale regering richt een nationaal cannabisbureau op in ons land. Het gaat om een eerste stap richting de legalisering van medicinale cannabis.

Het voorstel voor de oprichting van een regeringsbureau voor de teelt van medicinale cannabis kreeg in de Kamercommissie Volksgezondheid groen licht van de regeringspartijen CD&V, Open VLD en MR, en van de oppositiepartijen PS, CDH en Groen. N-VA heeft zich onthouden van de stemming.

Het cannabisbureau zal de verantwoordelijkheid krijgen over de legale productie van medicinale cannabis. Het is de bedoeling dat de geteelde cannabis over een evenwichtige verhoudingen zal beschikken van de werkzame bestanddelen CBD en THC. Men hoopt met de medicinale cannabis onder andere MS-patiënten te helpen en kankerpatiënten met een chemobehandeling. Dat melden de kranten van Het Mediahuis.

(Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door de nieuwe regering.)

Naar Nederlands voorbeeld

Open Vld-kamerlid Nele Lijnen diende het wetsvoorstel in als amendement bij een ander wetsvoorstel over het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het cannabisbureau wordt een apart orgaan binnen het FAGG.

De overheid krijgt het volledige monopolie op de productie, de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis. Daarmee volgen we vooral het voorbeeld van onze noorderburen. Daar bestaat al jaren het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC).

(Er was afgelopen zomer een plaag van ‘slechte xtc’ op de festivals.)

Medicijnen en onderzoek

Enkele telers krijgen een vergunning om op aangeduide gebieden een bepaalde hoeveelheid cannabis te telen. Het bureau zou de volledige oogst aankopen en daarna verdelen of exporteren. De oogst zal aan de ene kant dienen als grondstof voor nieuwe geneesmiddelen en aan de andere kant voor wetenschappelijk onderzoek. Omdat er nog geen geneesmiddelen op basis van cannabis zijn in ons land, wordt in eerste instantie ingezet op onderzoek.

(Coca-Cola overweegt ook om cannabisdrankjes op markt te brengen.)

Niet voor recreatief gebruik

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageert nog dat er van een legalisering voor recreatief gebruik geen sprake is.

Deze Ex-AB InBev-topman wil dat cannabis legaal wordt in België en dit is zijn plan.

Gesponsorde artikelen