Bij de 298 slachtoffers van de MH17-ramp zijn meer dan 100 aidsactivisten, wetenschappers en vrijwilligers. De delegatie was op weg naar de tweejaarlijks aidsconferentie in Melbourne. Niet alleen vrienden en familie reageren aangeslagen, ook de wetenschappelijke wereld is in rouw.
De delegatie was op weg naar de 20ste Internationale Aids Conferentie, die zondag plaatsvindt in Melbourne. Onder hen bevonden zich talrijke prominente wetenschappers, activisten en onderzoekers.
Humanitaire ramp
Joep Lange, voormalig voorzitter van de International Aids Society en professor Internationale Geneeskunde aan de universiteit van Amsterdam, is een van de slachtoffers van de crash.
Lange verrichtte belangrijk werk inzake aidspreventie en kreeg in 2007 de Eijkman-medaille voor zijn aandeel in de Tropische en Internationale Geneeskunde. Zijn collega’s zijn enorm aangeslagen. Volgens Dr. Seema Yasmin was een humane aanpak typerend voor Joep Lange.
Ook Jacqueline van Tongeren, de rechterhand van Lange en medewerker van het Academisch Medisch Centrum (AMC), en Pim de Kuijer, een Nederlands aidsactivist, zijn omgekomen. De Kuijer plaatste vlak voor zijn vertrek nog foto’s van zichzelf en zijn trekzak op zijn Facebook-pagina. Hij reisde als lobbyist voor Stop AIDS Now! de wereld rond: van Kosovo en Sierra Leone tot Egypte.
How do we measure how much a person has done for humanity? People like Joep change the course of epidemics.
— Dr. Seema Yasmin (@DoctorYasmin) 17 juli 2014
WHO-woordvoerder en wereldverbeteraars
Ook Martine De Schutter zou in het vliegtuig hebben gezeten. Zij werkte onder andere voor het Aids Fonds Foundation en het Aids Fonds. Sinds januari werkte ze aan het Bridging the Gap-project, dat steun geeft aan prostituees, holebi’s en drugsverslaafden. Lucie van Mens (Female Health Company) en WHO-woordvoerder Glenn Raymond Thomas overleefden de ramp ook niet.
Verslagen door bericht dat wereldverbeteraars als Joep Lange en Pim de Kuijer in MH17 zaten. Mensen die de wereld niet kan missen.God bless.
— Kathleen Ferrier (@KGFerrier) 18 juli 2014
Minuut stilte
De organisators van de Aids 2014 Conferentie uitten hun medeleven in een officiële verklaring. De Internationale Aids Society ziet de dood van onder andere Joep Lange als een groot verlies voor de strijd tegen hiv en aids. De organisatie wenst de nabestaanden veel sterkte. Op de Hepatitis Satellite-meeting van de aidsconferentie werd een minuut stilte gehouden uit respect voor alle slachtoffers van de vliegtuigcrash.
Op de conferentie komen zondag prominente figuren als voormalig Amerikaans president Bill Clinton en Sir Bob Geldof spreken over de hiv-problematiek. Door de ramp met het MH17-vliegtuig zullen er veel belangrijke sprekers niet aanwezig zijn. Zij zullen niet enkel gemist worden om hun inzicht in de aidsproblematiek, maar ook om hun onvoorwaardelijke vriendschap.
Minute's silence observed at #AIDS2014 Hepatitis Satellite for victims of #MH17. Audible shock as news read out. Palpable sadness in the rm.
— Paul Kidd (@paulkidd) 18 juli 2014