Een interval van acht tot tien weken tussen doses van het Covid-vaccin van het merk Pfizer, verhoogt de effectiviteit van de tweepriksbehandeling in vergelijking met een kortere interval, zo blijkt uit een studie in het Verenigd Koninkrijk (VK).
Meer tijd tussen Pfizer-doses kan antilichamen versterken, volgens onderzoek
Waarom is dit belangrijk?
Verlengde intervallen tussen prikken bevorderden T-cellen. Die heeft het lichaam nodig om het virus op te sporen en de besmette cellen te doden. Het vaccin werkt ook beter tegen Delta op die manier.Acht weken is waarschijnlijk de sweet spot. Het is de perfecte balans tussen het zo snel mogelijk volledig vaccineren van zo veel mogelijk mensen en de bevolking een hoger aantal antilichamen te laten produceren, zei professor Susanna Dunachie, hoofd van de studie aan de Universiteit van Oxford, donderdag tijdens een briefing die Bloomberg opvolgde.
Nadat het VK een groot deel van haar populatie vaccineerde, zag ze de infecties de afgelopen weken sterk stijgen naarmate de Delta-variant zich verspreidde. De toename van het aantal gevallen heeft geleid tot de vraag of de regering de aanbevolen interval tussen doses, die onlangs is verlaagd van twaalf weken naar acht, verder moet inkorten.
“Deze laatste studie levert verder bewijs dat de langere interval een sterke immuunrespons ontwikkelt”, zei de Britse minister van Vaccins Nadhim Zahawi in een verklaring.
De bevindingen
In het onderzoek werd gekeken naar de immuunrespons op het Pfizer-vaccin met een doseringsinterval van drie weken tot tien weken. Hoewel het vaccin over de hele periode een zeer effectief was, had de langere interval toch een paar extra voordelen.
De aantal neutraliserende antilichamen waren twee keer zo hoog na een pauze van tien weken dan bij een van drie weken. Het werkt dan ook beter tegen delta en alle andere geteste zorgwekkende varianten. Het langere regime verbeterde ook de reactie van de T-cellen, die het immuungeheugen ondersteunen.
De bevindingen zijn nog niet gecheckt door collega-wetenschappers, voorzichtig optimisme is dus aangewezen.
Nadelen
Een nadeel van het langere interval was echter een daling van het aantal antilichamen tussen de eerste en de tweede dosis. In het bijzonder tegen de Delta-variant, zo bleek uit de studie. T-cellen bleven tussen de injecties goed op peil.
Wereldwijde studies tonen aan dat zowel de korte als de lange doseringsschema’s leiden tot een sterke bescherming in de echte wereld tegen Covid-19. Dat benadrukt het belang van een tweede dosis van het vaccin, zeggen de wetenschappers.
*In de studie werd gekeken naar de immuunrespons bij 503 gezondheidswerkers in het VK, van wie ongeveer driekwart vrouw was. De studie werd gefinancierd door het Britse ministerie van volksgezondheid en sociale zorg en uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford, Newcastle, Liverpool, Sheffield en Birmingham, met steun van het Britse Coronavirus Immunology Consortium.
(tb)