Meerdere gewonden nadat relschoppers zich mengen onder ‘gele hesjes’ in Charleroi

Meerdere gewonden nadat relschoppers zich mengen onder ‘gele hesjes’ in Charleroi

De protesten van de gele hesjes zijn opnieuw ontaard in rellen. Relschoppers mengden zich tussen de demonstranten en brachten schade en vernieling aan. Uiteindelijk kon de politie de relschoppers verdragen, maar ook zij kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf.

In Wallonië wordt nu al een week betoogd tegen de hoge brandstofprijzen. De demonstranten zijn herkenbaar aan hun gele fluohesjes en voeren meestal vreedzaam protest. Maar de laatste dagen voegen er zich steeds meer relschoppers onder de demonstranten die enkel schade willen aanbrengen. Zoals gisteren in Charleroi.

Rellen in Charleroi

In de nacht van vrijdag op zaterdag braken er rellen uit in Charleroi. Betogers van de ‘gele hesjes‘-beweging hadden afgesproken voor een vreedzaam protest aan de rotonde van Marsupilami. Maar dit vreedzaam protest ontaarde al snel in rellen toen amokmakers zich mengden tussen de demonstranten.

Ooggetuigen vertellen aan RTL Info dat het zou gaan om zo’n 20 relschoppers die het protest van de gele hesjes gebruikten om vernieling aan te brengen. De relschoppers brachten schade aan aan een tankstation en een bushokje en bekogelden de politie met allerlei projectielen. Volgens andere getuigen zou er ook gegooid zijn met molotovcocktails.

De politiediensten werden bekogeld waardoor verschillende agenten gewond raakten. Uiteindelijk moest het waterkanon ingezet worden om de gemoederen te bedaren. Er werden twee personen opgepakt. “Ze werden gearresteerd voor het aanzetten tot rellen en het aanvallen van ambtenaren”, laat de politie weten aan RT Info. “We nemen deze feiten heel serieus, het gaat hier in feite om een gewapende groep die aanvalt.”


Antwerpse politie

Door de aanhoudende rellen in Charleroi werden zelfs eenheden van de politie van Antwerpen ingezet om steun te bieden. De politiediensten van Antwerpen stuurden wagens met agenten. “Onze mobiele eenheid (ME) is gisteren steun gaan bieden aan de collega’s van PZ Mariemont en Charleroi”, klinkt het op Twitter. “Samen met de plaatselijke diensten kon onze mobiele eenheid de amokmakers met ‘gele hesjes’ terugdrijven.”

Op Twitter deelden ze ook foto’s van de schade aan hun voertuigen, daarop zijn duidelijk blutsen te zien en gebroken autoruiten. Verder laat de politie van Antwerpen ook weten dat een van hun agenten lichtgewond raakte.

Gele hesjes

De gele hesjes zorgen niet enkel voor ophef in Wallonië. In Frankrijk, waar de protesten in eerste instantie opdoken, blijven ze voor problemen zorgen. Gisteren dreigde een relschopper dat hij een handgranaat bij zich had, die hij zou gebruiken als de gele hesjes geen overleg kregen met Frans president Emmanuel Macron. De man gaf zich uiteindelijk zelf over aan de Franse politie.

Ook vandaag gaan de protesten in Parijs verder. Op sociale media werd opgeroepen voor een grote betoging in de Franse hoofdstad, waardoor de politie op hun hoede is. Er werd nu al een waterkanon en traangas ingezet om de rellen tegen te gaan.

Gesponsorde artikelen