Meeuws zal contacten met vastgoedsector in de toekomst beperken “om zich volledig aan politiek te wijden”

Meeuws zal contacten met vastgoedsector in de toekomst beperken “om zich volledig aan politiek te wijden”

Na beschuldigingen aan het Antwerps stadsbestuur raakte bekend dat sp.a-kopstuk Tom Meeuws zelf ook goede relaties onderhield met de vastgoedsector. Er lekte zelfs een WhatsApp-gesprek tussen de politicus en een vertegenwoordiger van Land Invest. “Tom zal z’n functie van consulent afbouwen om zich volledig aan de politiek te wijden”, stelt zijn woordvoerder nu. “Het zal dus sowieso niet meer aan de orde zijn.”

“Kameraad”, zo opende Tom Meeuws (sp.a) zijn berichtje naar een vertegenwoordiger van vastgoedontwikkelaar Land Invest. “Ik leg het graag uit op een gezellig moment”, sluit hij af. Het gelekte WhatsApp-gesprek is heel amicaal. Misschien iets té amicaal voor iemand die het Antwerpse stadsbestuur ervan beschuldigd te nauwe contacten te hebben met de vastgoedsector? De woordvoerster van Meeuws benadrukt dat het contact, ondanks de vriendschappelijke toon, altijd professioneel is gebleven.

“Iets onder vrienden is iets heel anders dan feestje van de sector”

In een eerder interview met Het Nieuwsblad had Meeuws al gezegd inderdaad goede contacten te hebben met projectontwikkelaars, maar altijd in zijn functie als consulent voor het Nederlandse EV Consult waarvoor hij laadinfrastructuur voor elektrische wagens aanprijst aan ontwikkelaars.

“Maar ik ga niet naar hun feestjes”, besloot hij. Dat werd meteen ontkracht door De Tijd. Volgens Norbert Druwel, die vaak samenwerkt met Land Invest en die de belangrijkste landeigenaar van de Slachthuissite is, zou Meeuws al verscheidene keren present getekend hebben op zijn feestjes. Zo zou hij, onder andere, aanwezig geweest zijn op een feestje van Druwel tijdens De Ronde van Vlaanderen.

“Die persoon waar over wordt gesproken, is, voor alle duidelijkheid, geen bouwpromotor”, reageert De Wolf. “Meneer Meeuws komt er vaak over de vloer, het zijn goede vrienden. Dat is iets anders dan een feestje van de sector. Als er vraagtekens moeten worden geplaatst bij iedereen die ooit op de Kemmelberg naar De Ronde van Vlaanderen heeft gekeken, dan heb je wel een heel lang lijstje.”

“Problematisch”

De Wolf maakt een verschil tussen zakenafspraken en een feestje onder vrienden. “Het word problematisch als er na zo’n contacten moet beslist worden over de toekenning van projecten.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever was bijzonder emotioneel op z’n persconferentie afgelopen vrijdag. Hij noemde de aantijgingen leugens en vond dat Meeuws zijn reputatie had aangevallen.

“Het opiniestuk spreekt over twee projecten, één aan Trix en eentje in Hoboken. Daar kunnen, in tegenstelling tot het dossier over de Slachthuissite, geen aanpassingen meer aan gebeuren. Dat is allemaal al beslist en de bewoners worden nu voor een voldongen feit gezet.” Meeuws hekelt dat het stadsbestuur te vaak afwijkt van de adviezen van de administratie.

“Een parkje aanleggen, maar dan 10 verdiepingen hoger bouwen? Dat kan niet”

Die adviezen legt het stadsbestuur vaak naast zich neer, maar dat doen ze altijd met een reden, stelde De Wever op z’n persconferentie. “Maar het moet transparant blijven en er moeten afspraken gemaakt worden”, stelt De Wolf. “Het kan niet dat een bouwpromotor ergens een klein parkje aanlegt ter compensatie om dan maar tien verdiepingen hoger te mogen bouwen. Het moet binnen de plannen van de Ruimtelijke Ordening passen.”

De N-VA-voorzitter liet op z’n persconferentie alvast weten die transparantie te zullen bieden. Hij wou alle toegekende dossiers openbaar maken, iets dat ze bij sp.a toejuichen. “Wij hopen inderdaad dat we op de gemeenteraad die transparantie gaan krijgen.”

“Het zal niet meer aan de orde zijn”

Meeuws verdedigde zich in Het Nieuwsblad ook door te stellen dat die contacten louter professioneel waren. “Ik bekleed momenteel geen politiek mandaat”, zei hij. Maar als kopman van zowel sp.a als het nieuwe ambitieuze kartel ‘Samen’, zijn dergelijke contacten misschien sowieso wel ongeoorloofd. “Het was enkel de bedoeling om die projectontwikkelaars advies te geven over laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Intussen is Tom z’n functie van consulent aan het afbouwen om zich volledig aan de politiek te wijden. Het zal dus sowieso niet meer aan de orde zijn.”

Bij Groen wensten ze niet te reageren op de heisa rond Meeuws en het stadsbestuur maar wilden ze de discussie beperken tot de dossiers in kwestie.

Gesponsorde artikelen