Mensen die te laat komen, worden ouder en zijn succesvoller

Mensen die te laat komen, worden ouder en zijn succesvoller

Kom jij vaak te laat? Wil je leren om niet te laat te komen? Zoek dan een ander voornemen voor 2019, want uit onderzoek blijkt dat mensen die te laat komen, een positievere blik op het leven hebben. Ze worden ook ouder én ze zijn succesvoller. Komt het echt op die vijf minuutjes? 

Het leven is verdeeld in twee soorten mensen: mensen die overal een kwartier op voorhand zijn en mensen die op dat moment nog onder de douche staan. Het laatste lijkt eigenlijk gewoon contraproductief, niet maatschappelijk aanvaard en een beetje onbeleefd. Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat mensen die altijd te laat zijn, gewoon gelijk hebben.

Altijd te laat? Daar kan je niets aan veranderen.

Optimisten zijn gezonder

Uit een studie aan de universiteit van Harvard, blijkt namelijk dat mensen die te laat zijn, gewoon vreselijke optimisten zijn. Met andere woorden: ze geloven echt dat ze minder tijd nodig hebben om bijvoorbeeld hun spullen in te pakken voor ze op vakantie vertrekken. Waar de een een lijstje voorbereidt en dat dan afloopt, gooit de optimist een trui, wat ondergoed, een broek en een tandenborstel in een tas om vervolgens toch nog op zoek te moeten naar die trui. Tien minuten te laat: we kunnen het natuurlijk niet aanraden als je een vlucht moet halen.

Maar dat optimisme heeft wel enkele voordelen, zo zeggen de wetenschappers aan Harvard. Zo is er bewezen dat hartpatiënten die een optimist zijn, minder kans hebben om opnieuw in het ziekenhuis opgenomen te worden na een hartoperatie, dan pessimisten. Wat is het verschil tussen een optimist en een pessimist?

Wat is een optimist?

Om dat te meten, keken de onderzoekers naar attributiestijl, of hoe je goed en slecht nieuws verklaart. Pesssimisten schuiven de schuld voor slecht nieuws op zichzelf en denken dat de situatie stabiel blijft (het is mijn schuld en ze zal niet meer veranderen) en dat het nieuws een impact heeft op hun hele leven. Optimisten kijken niet naar zichzelf bij slecht nieuws maar geven zichzelf wel krediet voor goede gebeurtenissen, gaan ervan uit dat die blijven duren en dat de effecten zullen overlopen in alle aspecten van hun leven.

Dit is wat mensen die altijd te laat komen, willen dat je weet.

Maar dus: ben jij een eeuwige optimist die ervan uitgaat dat die vijf minuten langer blijven liggen of die ene extra aflevering Friends niets zal uitmaken in je dagplanning? Dan zal je waarschijnlijk wat langer leven, want je hebt dus minder kans op hartklachten. Maar wist je dat je ook succesvoller zal zijn?

Laatkomers zijn creatiever

Want, zo ontdekten de onderzoekers: wie te laat is, is vaak te laat omdat ze obsessief met iets bezig zijn. Dat leidt er vaak toe dat ze ook zeer succesvol worden in dat gebied. Wij zijn ook nog op zoek naar de prijsuitreiking voor ‘meest Netflix gekeken‘, want da’s waar wij succesvol in worden volgens de studie. Maar er is meer.

Omdat mensen die chronisch te laat zijn, zich daar meestal wel van bewust zijn, delen ze enkele karakteristieken van succesvolle mensen. Zo zijn het zeer goede multitaskers. Zoek het niet te ver: ze moeten wel, want ze zijn net ontzettend veel tijd kwijtgeraakt omdat ze nog snel-snel Wikipedia wilden uitlezen.

Snel denken, weinig tijd

Daarnaast zijn ze ook in staat om snel te denken en met creatieve oplossingen te komen. Opnieuw: ze krijgen daar veel oefening in. Niets voorbereid en binnen één minuut begint de meeting? De chronische laatkomer heeft een uitleg, een oplossing én heeft net het hele seizoen van La Casa De Papel uitgekeken (kijk hier naar de teaser voor het volgende seizoen!). Wij zien eigenlijk geen nadelen, buiten dat we net weer te laat zijn gekomen voor een meeting. Oeps.

Gesponsorde artikelen