Iedereen wil het wel: langer met je smartphone doen op één acculading. Spijtig genoeg moet het toestel ’s avonds hoognodig weer aan het stopcontact gehangen worden, of je wekker zal ’s morgens vaak niet afgaan. Onderzoekers aan de Universiteit van Helsinki hebben enkele honderdduizenden smartphones geanalyseerd, en dit zijn hun tips om één batterijlading langer te laten meegaan.
1. Gebruik geen slechte wifisignalen
Vaak ben je blij als je weer maar eens verbinding kan maken met een wifinetwerk, aangezien je dan geen mobiele data meer verbruikt. Maar je kan best ook eens bekijken of je wel een goed signaal ontvangt. Volgens de onderzoekers blijkt dat als je één balkje minder signaalsterkte hebt, dat tot 13 procent minder gebruiksduur kan leiden. Op de juiste plaats gaan zitten dus, en je modem thuis op de juiste plaats zetten!
2. Laat je smartphone niet opwarmen
Het tweede puntje is makkelijker gezegd dan gedaan, maar smartphones werken langer met koelere omgevingstemperaturen. Volgens het onderzoek gaat een accu in een koude omgeving zelfs 45 procent langer mee dan in een erg warme omgeving. Je kan natuurlijk moeilijk naar het noorden verhuizen om je batterij wat langer te laten meegaan, maar het is toch verstandig die niet vlak naast de verwarming te leggen.
3. Schakel energieverslinders uit
Op de omgevingstemperatuur heb je niet veel invloed, maar over dit derde puntje heb je dan weer alles te zeggen. Ongeveer acht procent van alle apps verbruiken intensief energie, en bij vier procent is er zelfs sprake van een energiebug. Dat verschil is groot tussen Android- en iOS-apps. In Apples App Store zijn namelijk maar zo’n 2 procent energie-intensief, en 4 procent bevatten energiebugs; op Android is dat respectievelijk 12 en 4 procent.
Maar globaal gesproken heeft wel ongeveer de helft van alle smartphonegebruikers minstens één app met een energiebug geïnstalleerd, waardoor zo ongeveer iedereen langer met z’n smartphone kan doen door gewoon enkele apps te verwijderen. Welke dat juist zijn, kan je op deze pagina bekijken voor zowel Android als iOS, en daaruit wordt duidelijk dat vooral Android-gebruikers veel acculading kunnen sparen.
Zo zien we op Android dat Google Maps de app is die het meest gebruikt wordt, en er 107 minuten per acculading bespaard kan worden door die uit te schakelen. Dat lijkt veel, maar er zijn apps die nog veel meer gebruiken: Advanced Task Killer bijvoorbeeld, een app die claimt de accu te sparen door apps sneller af te sluiten, verbruikt 148 minuten op een acculading. Met de batterij-indicator van BatteryBot zie je dan wel gedetailleerd je batterijverbruik, maar zonder de app zou je 250 minuten kunnen winnen.
Zoals als gezegd zijn de batterijwinsten op iOS veel kleiner. De grootste verbruiker van de 200 meestgebruikte apps blijkt Waze te zijn. Zonder die app zou je iPhone 68 minuten langer meegaan. Ook zonder apps als Foursquare en Navigon zou je een half uurtje langer kunnen doen.
Bron: AutomatiseringsGids.nl