Michel Verschueren: “Iedereen moet vooruit, de rijken, de middelmatigen én de armen”

Open Vld komt met een verrassende lijstduwer: de 82-jarige Michel Verschueren, bekend als ex-manager van Anderlecht. Hij komt met een uitgesproken pro-Belgisch standpunt. Dat en zijn brede naamsbekendheid bij Franstaligen kan de liberalen in Vlaams Brabant een pak Franstalige stemmen opleveren. Maar er is ook een groot risico aan ‘Mister Michel’. Hij noemde stakers ooit “luieriken” en homo’s respecteerde hij “zolang ze hun ding maar thuis doen”. Vandaag is hij erg voorzichtig: “Ik ga mij niet laten vangen.” 

Een onbesproken blad is Verschueren allerminst. In het verleden deed hij wel wat uitspraken die bleven nazinderen. “Stakers zijn luieriken”, in 1993 bij Mark Uytterhoeven in Morgen Maandag. En in 2003 in Het Belang van Limburg: “Ik heb respect voor homo’s en lesbiennes, als ze hun ding maar thuis doen, tenminste. Dat potserige vertoon van ze hoort niet op straat thuis.” Eén klein voorbeeld uit een lange rij is dat. Voor die uitspraak kreeg hij een ludieke homofobie-prijs. Op Q-music vanmorgen weigerde hij al daarop terug te komen. “Die wet is gestemd, ik hou me aan de wet”, was het wat vreemde antwoord.

Verschueren als lijstduwer, het is dus een risico voor de liberalen. Met ‘Mensen hebben Vleugels’ als precampagne kiezen ze voor een uitgesproken positieve, zelfs rood-gekleurde campagne. Dat progressieve staat in schril contrast met het Belgicistisch, conservatieve imago van een 80-jarige man uit de voetbalwereld.

Maar “Mister Michel” kan bij Open Vld in Vlaams-Brabant misschien wel een doelgroep aanboren die anders nooit op de Vlaamse liberalen zou stemmen: de Franstaligen in de rand. Sinds de splitsing van BHV kunnen ze voor de Kamer niet langer op Franstalige partijen stemmen, er ligt dus potentieel voor een man die ook in Franstalig België een erg hoge naamsbekendheid geniet.

Vanuit N-VA regende het op Twitter al giftige reacties, zowel over zijn antihomo-standpunt als zijn pro-Belgische koers.

Waarom hebt u beslist nu in de politiek te gaan, u bent ondertussen 83 jaar.“Dat begint al goed. U vergist zich compleet.”

Excuses. Hoe oud bent u dan? “82 jaar, beste vriend. Correct is correct. Bon. Ten eerste, ik hou van België. En ten tweede, Maggie De Block is het mij komen vragen, dat is dus een hele eer. Wat die dame in twee jaar tijd gerealiseerd heeft, echt chapeau. Dus wilde ik graag Maggie steunen.”

Wat bedoelt u met “Ik hou van België”, legt u dat eens uit? “Ik houd van dit land zoals het al 200 jaar bestaat. Dat wil ik niet veranderen. Dit mooie kleine land moeten we verdedigen. We hebben nu 6 staatshervormingen meegemaakt, we zijn bezig die zesde uit te voeren. Dat hebben de liberalen in de regering goed gedaan. Maar nu is het tijd om ons bezig te houden met de échte problemen van het land. Zodat iedereen vooruit kan gaan: de rijken, de middelmatigen en de armen. We moeten samen vooruit en elkaar daarin steunen.”

U hebt genoeg van het communautaire gekrakeel? “Ik ga hier niemand rechtstreeks aanvallen, dat zal niet gebeuren. Maar weet u, ik heb ontzettend veel gereisd in mijn leven. En telkens ik terug in ons land kwam, was ik content van thuis te zijn. Mensen moeten beseffen hoe gelukkig wij hier leven. Momenteel zijn er gigantische wereldproblemen en mensen zijn misnoegd. Dat begrijp ik. Maar we moeten constructief samenwerken, in plaats van elkaar systematisch te verwijten en elkaar luieriken te noemen.

Maar u noemde stakers toch zelf ooit “luieriken”? “Luister eens beste vriend, dat is 15 jaar geleden. En die mensen hebben me achteraf ook gelijk gegeven hé. Dat was een zeer specifieke situatie, waarbij werkwilligen aan de poort niet doorgelaten werden. Dat is allemaal uitgepraat, ik ben ondertussen een vriend van de syndicaten.”

Wat vindt u van het regeringswerk van de regering Di Rupo? Hebben ze een goede rit gereden op vlak van fiscaliteit? “In die appel ga ik nu eens niet bijten. Ook al houdt u ze me nog zo mooi voor.”

Maar moet de Open VLD opnieuw in een regering met de PS? “Luister eens beste vriend, je gaat nog wat geduld moeten hebben. Ik heb te veel ervaring met de pers, met alle respect maar het is nu eenmaal zo. Ik ga mij niet laten vangen. Ik reageer niet.”

Later in de campagne horen we nog van u? “Natuurlijk. Wat denkt u dat ik de komende drie maanden ga doen? Als je op een lijst staat en kandidaat bent moet je je laten horen. Maar nu is het te vroeg. I like Belgium, dat is mijn boodschap. Ik houd van dit land. En men moet opletten uitspraken te doen die mensen kunnen kwetsen.”

Meer
Lees meer...