De economische nieuwssite Forbes heeft een lijst opgesteld van 50 ondernemers uit de gezondheidssector die zichzelf sinds 2020 miljardair mogen noemen. Dit is een overzicht van de opvallendste namen uit die lijst.
Uğur Şahin
Netto waarde: 4,2 miljard dollar
Uğur Şahin was een nobele onbekende voor de start van de gezondheidscrisis. Hij kwam pas in het najaar van 2020 in de schijnwerpers te staan. Waarom? De in Turkije geboren arts heeft samen met zijn vrouw Özlem Türeci BioNTech opgericht in de Duitse stad Mainz. Zoals u inmiddels weet heeft BioNTech met Pfizer samengewerkt aan het coronavaccin.
Het was overigens het eerste vaccin dat vorig jaar werd goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ondertussen zijn de eerste vaccinatiecampagnes met het Pfizer-vaccin van start gegaan.
Şahin, die 17 procent van de aandelen in BioNTech bezit, heeft sindsdien zijn rijkdom gevoelig zien toenemen. De beurswaarde van het farmabedrijf is tussen januari en december 2020 toegenomen met maar liefst 160 procent.
Voor de oprichting van BioNTech hadden Şahin en Türeci in 2001 Ganymed Pharmaceuticals opgericht. Ze hebben het biofarmaceutisch bedrijf in 2016 aan het in Japan gevestigde Astellas Pharma verkocht voor ongeveer 460 miljoen dollar.
Stéphane Bancel
Netto waarde: 4,1 miljard dollar
Stéphane Bancel is de CEO van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna. Hij trad in 2011 aan als CEO nadat hij als topman opstapte bij het Franse diagnosebedrijf BioMérieux. Bancel bezit ongeveer 6 procent van Moderna. Hij werd in maart, toen hij nog 9 procent van de aandelen in handen had, miljardair nadat hij een deel van zijn aandelen van de hand deed. Tijdens die periode noteerde het aandeel van Moderna 550 procent hoger. Vanzelfsprekend heeft hij toen een mooie winst gerealiseerd.
Europa heeft het vaccin van Moderna op 6 januari goedgekeurd. Het vaccin is voor 95 procent effectief.
Timothy Springer
Netto waarde: 2,9 miljard dollar
Timothy Springer is immunoloog en professor biologische chemie en moleculaire farmacologie aan de universiteit van Harvard. Hij was in 2010 één van de medeoprichters van Moderna. Hij heeft toen 5 miljoen dollar in het bedrijf geïnvesteerd. Een decennium later is zijn aandeel van 3,5 procent nu ongeveer 1,6 miljard dollar waard.
Springer investeert ook in andere biotechbedrijven en heeft onder meer participaties in beursgenoteerde bedrijven Scholar Rock en Morphic Therapeutic.
Sergio Stevanato
Netto waarde: 1,8 miljard dollar
U kunt geen vaccinaties toedienen zonder dat u uw vaccins veilig kunt bewaren. Daarom moeten de farmabedrijven een beroep doen op bedrijven die verpakkingen, waaronder glazen flesjes, voor medicatie en vaccins produceren. Stevanato Group is een mooi voorbeeld van zo’n bedrijf. Stevanato Group is ’s werelds op één na grootste producent van glazen flacons.
De Italiaan Sergio Stevanato staat aan het hoofd van het bedrijf dat in 1949 door zijn vader is opgericht in de buitenwijken van Venetië.
Het bedrijf, met een omzet van 700 miljoen dollar, is ook ’s werelds grootste producent van insulinepennen en maakt machines die miljarden flacons, spuiten en andere glazen producten fabriceren, steriliseren en verpakken.
In juni ondertekende Stevanato een overeenkomst met de door de Gates Foundation gesteunde Coalition for Epidemic Preparedness and Innovations (CEPI) om 100 miljoen flacons te leveren voor negen verschillende coronavaccins. Sindsdien heeft de firma extra overeenkomsten gesloten met verschillende andere vaccinproducenten. Stevanato Group wil de namen van die bedrijven momenteel niet bekendmaken.
Premchand Godha
Netto waarde: 1,4 miljard dollar
Premchand Godha is misschien wel de opvallendste naam uit deze lijst. Hij was eerst actief als boekhouder voordat hij in 1975 de farmaceutische sector betrad. Hij nam toen samen met de familie van Bollywood-superster Amitabh Bachchan het farmaceutische bedrijf Ipca Labs over.
De firma, die generieke geneesmiddelen en farmaceutische ingrediënten produceert, zag haar beurswaarde in 2020 bijna verdubbelen. Die immense stijging kwam er nadat de vraag naar het controversiële antimalariamiddel hydroxychloroquine was toegenomen. Bij het begin van de pandemie werd het middel aangeprezen als een potentiële remedie tegen het coronavaccin. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump had het over een wondermiddel.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ondertussen die stelling ontkracht. Volgens de organisatie heeft het middel weinig tot geen effect op het verminderen van de mortaliteit door corona.
De volledige lijst van miljardairs kan je vinden op Forbes.be.