Europese farmawaakhond keurt Moderna-vaccin goed

Het tweede coronavaccin is goedgekeurd in Europa. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA gaf groen licht voor dat van het Amerikaanse Moderna. Nu moet alleen de Europese Commissie nog haar fiat geven.

Het vaccin voldoet aan alle eisen voor een voorwaardelijke markttoelating en zal gebruikt worden op mensen vanaf 18 jaar. Dat meldt het EMA in een persbericht.

Het EMA is rijkelijk laat met de goedkeuring ervan, want zowel in de VS als het VK kregen de injecties al een noodtoelating. In de VS wordt het al drie weken gebruikt, het VK begon twee dagen geleden met de inentingen.

94 procent

De prikjes van Moderna zijn voor 94 procent effectief, ook bij ouderen, blijkt uit data die het bedrijf verschafte. Bij risicopatiënten werkt het voor 91 procent.

Een ander voordeel van het vaccin is dat het, in tegenstelling tot dat van Pfizer, niet op extreem lage temperaturen moet bewaard worden. Tijdens het vervoer is -20 graden genoeg, daarna mag het een maand op kamertemperatuur vertoeven. Het Pfizer-vaccin moet te allen tijde op -70 graden bewaard worden en blijft maar vijf dagen goed op kamertemperatuur.

Bovendien zijn er meerdere vaccins nodig om snel aan genoeg dosissen te raken in de Europese Unie. De topman van BioNTech liet recent zelf nog weten dat het moeilijk is om snel meer te produceren van hun vaccin.

Twee dosissen

België bestelde 2 miljoen vaccins, wat goed is om 1 miljoen landgenoten in te enten. Er moeten namelijk telkens twee dosissen gegeven worden om volledig beschermd te zijn.

Als de Europese Commissie later vandaag ook haar handtekening zet, een formaliteit, kan de logistieke molen beginnen lopen. In februari zouden de eerste spuitjes in ons land moeten arriveren.

Eerder keurde Europa al het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. De eerste prikjes daarvan werden de afgelopen weken gezet en komen sinds woensdag ook in ons land op stoom.

Meer
Lees meer...