Pfizer-vaccin werkt ook tegen besmettelijkere variant coronavirus, blijkt uit onderzoek

Goed nieuws van farmareus Pfizer. Zij hebben namelijk laten weten dat het coronavaccin dat ze ontwikkeld hebben met het Duitse BioNTech ook lijkt te werken tegen de meer besmettelijke variant van het virus uit het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit resultaten van een labostudie aan de universiteit van Texas.

Een nieuwe variant van het SARS-CoV-2-virus die halverwege december eerst ontdekt is in het Verenigd Koninkrijk zorgt al enige tijd voor paniek. Niet alleen is die mutatie een stuk besmettelijk. Er bestond ook de schrik dat de huidige coronavaccins er niet tegen zouden werken.

Bloed van gevaccineerde mensen

Dat laatste blijkt nu alleszins niet het geval te zijn voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat vaccin is op dit moment het enige dat toegediend wordt in België en de rest van de Europese Unie. Recent keurde Europa wel het Moderna-vaccin ook goed en binnenkort volgt waarschijnlijk het AstraZeneca/Oxford-vaccin.

Om te weten of hun vaccin ook werkt tegen de nieuwe, meer besmettelijke mutatie – gekend als B117 – hield het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer een labotest met onderzoekers van de universiteit van Texas. Zij keken naar bloed dat afgenomen is van mensen die al ingeënt zijn met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

“Geen significante impact”

Daaruit bleek dat het vaccin ook bescherming biedt tegen deze nieuwe variant. “We hebben nu 16 verschillende mutaties getest, en geen van hen heeft echt een significante impact gehad. Dat is het goede nieuws”, zei Phil Dormitzer, een wetenschapper bij Pfizer, donderdag aan Reuters. “Dat betekent niet dat de 17e dat niet zal doen.”

Als dat laatste het geval zou zijn, gaan Pfizer en BioNTech er wel vanuit dat ze hun vaccin snel kunnen aanpassen indien nodig.

Meer
Lees meer...